Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Nismo zaboravili NATO bombardovanje naše ambasade u Begradu 1MSP Kine

Peking nije zaboravio bombardovanje Ambasade Kine u Beogradu 1999. godine u kojem su poginula tri kineska državljanina, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

„Kineski narod nije zaboravio dug krvi koji NATO ima zbog bombardovanja kineske ambasade u Jugoslaviji. Azijsko-pacifičke zemlje ne pozdravljaju ratnu mašinu, a još manje azijsko-pacifičku verziju NATO-a koja podstiče blokovsku konfrontaciju ili novi hladni rat“, navela je Čunjin na Tviteru.

Ona je dodala da su nepravedne optužbe da Kina vodi politiku prinude jer je „NATO taj koji se bavi blokovskom politikom i vojnim operacijama širom sveta, preteći silom drugim zemljama i dovodeći u pitanje interese, bezbednost i vrednosti sveta“.

„Nije li NATO pogazio međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose mešajući se u unutrašnje stvari drugih zemalja i upuštajući se u ratove, nanoseći patnje milionima ljudi u svetu?“, napisala je Čunjin.

U maju 1999. projektil je pogodio Ambasadu Kine u Beogradu tokom operacije NATO-a u SRJ, ubivši tri kineska državljanina. Alijansa tvrdi da je incident bio greška i da je meta napada bila obližnja zgrada Savezne direkcije SRJ za snabdevanje i nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari