Ministarstvo traži informaciju o poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta u Tutinu 1foto (opština Tutin):Skupština opštine Tutin

Na adresu čelnika opštinske skupštine u Tutinu, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave stigao je zahtev da im se dostavi informacija o vremenu kada je poslednji put zasedao lokalni parlament.

U zahtevu je navedeno da su dobili informaciju da je poslednja sednica održana 30. juna ove godine i da je nova trebalo da bude održana u septembru.

Traži se i zapisnik sa poslednje sednice, „koji treba da bude dostavljen u što kraćem roku“ i podaci o sastavu parlamenta po političkim partijama i odborničkin grupama.

Od kraja septembra do polovine oktobra, sednica tutinske skupštine je četiri puta zakazivana i odlagana zbog nedostatka kvoruma.

Od 37 odbornika, u skupštinskoj sali bilo je samo 16 odbornika SDA Sandžaka. Bez obzira što nisu imali kvorum za punovažno odlučivanje, oni su odlučili da novi termin za zasedanje bude 21. novembar.

Posle pokušaja održavanja sednice, pre nedelju dana predsednik te opštine, Salih Hot, je rekao da su, sada, na redu nadležni državni organi da donesu odluku o uvođenju prinudne uprave i da SDA Sandžaka „više nije adresa za probleme“.

Opoziciona Stranka pravde i pomirenja (SPP), dva puta se obraćala nadležnom ministarstvu, „da hitno rešava probleme“ i zatražili su uvođenje prinudne uprave. Po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, lokalni parlament se raspušta ako ne održi sednicu duže od tri meseca.

Tutinska skupština je taj uslov „stekla” još kad je sednica zakazana za polovinu oktobra.

Skupština opštine Tutin ima 37 odbornika, 18 SDA Sandžaka, 11 SPP, pet Grupa građana „Tutin na prvom mestu“, dva Sandžačka demokratska partija (SDO) i jedan SNS, koji je i davao većinu.

Posle bezuspešnog pokušaja održavanja sednice, predsednik SPP i narodni poslanik Zaim Redžepović, ocenio je da je to kraj skoro trodecenijske vladavine SDA u toj opštini.

Nekada nacionalni pokret Bošnjaka u ovom delu Srbije, SDA Sandžaka, na vlasti je u Tutinu od 1996. godine i sve do pre dve godine imala je apsolutnu vlast.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari