Ministri i poslanici vlasti osudili incidente ispred Skupštine Srbije, ponavljaju ocene o fašizmu 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Ministri zdravlja i državne uprave i lokalne samouprave, Zlatibor Lončar i Branko Ružić, koji su danas poslanicima obrazložili predloge zakona, na početku izlaganja su osudili incidente koji su se desili ispred Skupštine Srbije tokom protesta Dveri.

Ministar zdravlja rekao je da je takve scene do sada gledao „samo u filmovima o fašističkoj Nemačkoj i ustaškoj Hrvatskoj“, i upitao šta bi se desilo kada bi „ovakvi došli na vlast“.

Lončar je obećao građanima da neće dozvoliti da budu ugroženi.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da je na delu „čist fašizam hitlerovskog i ustaškog tipa Boška Obradovića i njegovog šefa Dragana Đilasa“

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković ocenio je povodom incidenata da to nije akcija Boška Obradovića, već da je „mnogo šira i inspirisana od strane medija“.

Marinković je pokazivao karikature na kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazan sa kukastim krstom na ramenu, a podsetio je da je u nekim medijima Srbija i njena vlast upoređena sa logorom Aušvic.

„Oterajmo taj ološ na smetlište istorije na izborima, ne dajmo da neko strada zbog svoje politike“, rekao je Marinković.

Poslanik Pokreta socijalista đorđe Komlenski upitao je da li će nadležni organi nešto preduzeti tim povodom, a lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da prvo treba smeniti ministra unutrašnjih poslova jer nije obezbedio da poslanici bezbedno uđu u salu.

Poslanici na današnjoj sednici treba da razmotre set zakona o izborima i zaštiti zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.