Ministri spoljnih poslova NATO o situaciji na Kosovu, pristupanju Švedske i pomoći Ukrajini 1foto: Beta foto/(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se u Oslu, a na sastanku će biti reči i situaciji na Kosovu. Tema skupa je pristupanje Švedske Severnoatlantskoj alijansi i pomoć Ukrajini, piše Kosovo online prenoseći pisanje Euraktiv-a.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je optimizam u pogledu pristupanja Švedske zapadnom vojnom savezu dok su SAD pritiskale Tursku da odustane od prigovora uoči današnjeg neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova.

Neformalni skup ministara spoljnih poslova NATO u norveškoj prestonici drugi je te vrste, nakon što je Nemačka inicirala taj format prošle godine u Berlinu.

Delegacije će se, međutim, ponašati kao da je ovo „formalni“ sastanak, izjavilo je nekoliko NATO diplomata za Euraktiv. Ovaj put će biti drugačije, obećali su – bez govora, bez liste govornika i bez razgovora za okruglim stolom.

Iako ta tema zvanično nije na dnevnom redu, ministri će se verovatno dotaknuti i aktuelne situacije na Kosovu.

NATO je odlučio da pojača svoje prisustvo sa dodatnih 700 ljudi iz operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan raspoređenih na Kosovu kao deo snaga alijanse na terenu pod nazivom Kfor, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg juče u Oslu.

Stoltenberg je dodao da je Alijansa takođe odlučila da „dodatni bataljon rezervnih snaga stavi u veću pripravnost, kako bi i oni mogli biti raspoređeni ako je potrebno.

Kfor je bio na meti demonstranata na severu Kosova, nakon sukoba koji su izbili.

Stoltenberg je „najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari