Nastavljaju se protesti na severu Kosova: Više stotina Srba i jutros ispred opštine Zvečan, Kfor ulicu blokirao bodljikavom žicom 1Foto: Print screen RTS

Više stotina građana i jutros se okupilo ispred zgrade opštine Zvečan pred kojom se i dalje nalaze vojnici Kfora i pripadnici Specijalne kosovske policije, prenosi Kosovo online.

Kako prenosi RTS, noć je protekal mirno na severu KiM, ali tenzije su prisutne, kako na lokacijama oko zgrada lokalnih samouprava tako i šire. Na putevima su snage KFOR-a, policije ima ređe.

Kfor razvlači bodljikavu žicu i ojačava blokadu zgrade opštine u Zvečanu, javlja dopisnik RTS-a. Okupljaju se i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Vojnikci KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija. Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

U samoj zgradi lokalne administracije u Zvečanu su specijalci policije pod komandom Prištine u oklopnim vozilima.

Nakon sukoba pre dva dana novih nije bilo. Tenzije su visoke što zbog jakih snaga Kfora, tako i zbog nezadovoljstva ovdašnjih Srba, jer su po njima, umesto da deeskaliraju situaciju, vojnici KFOR-a blokadom objekata lokalnih samouprava zaštitili specijalce policije koji su u njima od petka.

Policija je na silu zauzela lokalne samouprave u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i u njih uvela nove predsednike opština Albance, koje Srbi ne prihvataju.

Nema nagoveštaja povlačenja ni specijalnih snaga policije iz opštinskih objekata, niti povlačenja KFOR-a.

Zahtev Srba je i dalje da novi predsednici opština ne ulaze u zgrade lokalne samouprave i povlačenje policijskih snaga. Zahtevaju i oslobađanje privedenih Radoša Petrovića i Dušan Obrenovića.

NATO i dalje ostaje na terenu, a ono što se očekuje jeste potez Prištine, da povuče specijalne jedinice iz zgrada lokalnih samouprava.

Protesti Srba u tri opštine na severu počeli su u ponedeljak, a građani traže ispunjenje dva zahteva, da se specijalne jedinice policije povuku sa severa i da se građanima koji su zaposleni omogući pristup objektu.

Meštani Zvečani juče su dodali još jedan zahtev, a to je da se uhapšeni Srbi puste na slobodu.

Bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević juče je najavio da će se protesti nastaviti i da će biti još masovniji, ako ne budu ispunjeni zahtevi Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari