Miodrag Gavrilović (DS): Konsultacije Vučića oko formiranja Vlade su farsa 1foto FoNet/TV FoNet

Početak konsultacija predsednika Srbije sa predstavnicima političkih lista koje su ušle u Skupštinu Srbije oko formiranja vlade je farsom i pokušaj da se prebaci medijska pažnja sa događaja koji su Vučiću neprijatni, izjavio je potpredsednik Demokratske strane Miodrag Gavrilović za N1.

„On pokušava da sa svojim novim pristupom stvarnosti nama stavi do znanja da on upravlja situacijom baš kako treba. Znači, nema razmišljanja da li su ove konsultacije počele sa zakašnjenjem ili ne, on uvek radi onako kako njemu odgovara. On je prvo najavljivao da će prvo odmah biti konstituisana i da će odmah biti Vlada, čak u januaru. Onda je 5. januara Miloš Vučević najavio da će to biti u prvoj ili drugoj nedelji februara, kao što je i bilo. Tako da su podelili poruke, Vučević daje poruke onako kako će biti, a Vučić stalno nešto spinuje“, ističe Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Vučić čeka izveštaj OEBS-a i ODIHR-a, i čekaju se njegove odluke nakon toga.

Govoreći o odluci opozicije da ne ide na konsultacije oko formiranja nove Vlade Srbije, on je rekao da je bitno da se opozicija ponaša odgovornije od onoga što Aleksandar Vučić očekuje.

„On možda očekuju da mu sve saspemo u lice, ali odgovornije je da ga potpuno ignorišemo“, smatra sagovornik N1.

Naglašava da je izborna krađa suština eventualnih novih izbora u Beogradu.

„Potpuno je nebitna stvar da li su ponovljeni ili su novi izbori za Skupštinu Beograda. Bitno je da se oni dešavaju zbog toga što je bilo izborne krađe, i to je suština. Vučić je poslednjih nekoliko godina naneo toliko zla i toliko problema, i on više nije deo rešenja, već deo problema. Mi sa njim nemamo šta da govorimo. To nema nikakve svrhe“, uveren je Gavrilović.

Konstatuje da međunarodna zajednica neće srediti stvari u našoj zemlji, već to moramo da uradimo sami.

„To što Eskobar kaže da smatra da je ova Vlada legitimna je mene iznenadilo… To samo govori da Amerika ima neke interese koje mora sa Vučićem da završi., jer je u ovom trenutku on za nju partner, a to je upitno da li je za državu Srbiju dobro“, kazao je on.

Potrpredsednik Demokratske stranke ocenjuje da Vučuć želi da izbegne bilo kakvu pravnu proceduru o tome da se dokaže da je bilo neke krađe na izborima.

„Njemu je najbolje da ima nove izbore za Beograd kojim će da pokrije te stvari. Što se tiče republike, on će reći: ‘Vi ste najviše kukali na Beograd, evo, dao sam. On neće reći da je to izborna krađa, nego će reći: ‘Ja sam vama dao’“, objašnjava Gavrilović i dodaje da predstavnici opozicije putuju po Srbiji i objašnjavaju građanimo zbog čega je doneta rezolucija Evropskog parlamenta i zbog čega traže ponavljanje izbora.

Najavljjuje bitan sastanak predstavnika koalicije Srbija protiv nasilja na kome će se razmatrati stav o najavljenim izborima.

„Suština je da što pre otvorimo mogućnost da što pre iz biračkih spiskova uklonimo, izbacimo ili izbrišemo one ljude koji tu ne treba da budu“, naglasio je potpredsednik DS-a.

On je zakjlučio da opozicija insistira na odgovornosti zbog počinjene izborne krađe i da zbog toga što se desilo – „neko mora da odgovara“.

„Nije to skidanje glava, već je stvar pravna – ne možete učestvovati u tome. Neka sankcija mora da postoji“, zaključio je Miodrag Gavrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari