Miroslav Aleksić biće šef poslaničkog kluba Narodne stranke 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Iako još nije konstituisana skupština i dodeljeni poslanički mandati, već sada se zna da će šef poslaničke grupe Narodne stranke, koja će imati dvanaest poslanika biti Miroslav Aleksić, dok će njegov zamenik najverovatnije biti Bora Novaković.

“Ukoliko bi Ujedinjeni za pobedu Srbije formirali samo jedan poslanički klub, od 38 poslanika, imali bismo znatno manje vremena za raspravu, neko sa tri poslanička kluba. Naime za svaku raspravu po tačkama dnevnog reda svaki šef poslaničke grupe ima 20 minuta za diskusiju, plus vreme za poslanički klub, koje je srazmermo broju poslanika. Ukoliko bi Ujedinjeni imali jedan klub i jednog šefa pslaničkog kluba imali bi samo 20 minuta skupštinskog vremena, a sa tri kluba čak 60 minuta. Osim toga postojanje više klubova racionalno je i sa praktičnog stanovišta, boljeg funkcionisanja, većeg broja prostorija, ali i broja zaposlenih po klubovima“ , objašnjava za Danas Miroslav Aleksić i dodaje da će Narodna stranka biti opozicija u parlamentu Srbije.

Aleksić očekuje da to što će opozicija imati više poslaničkih klubova ne znači da neće biti saradnje.

“Delovaćemo sinhronizovano kao ozbiljna opozicija vadajućem režimu. Očekujem da sve stranke Ujedinjenih nastave da budu oštra opozicija vlasti i naravno Narodna stranka će nastaviti saradnju sa svima koji neće na bilo koji način sarađivati sa vlašću, a tu podrazumevamo i koaliciju Moramo. Odnosno sarađivaćemo sa celokupnom opozicijom koja se jasno izjasni da neće pomagati Vučiću”, kaže Aleksić.

Prema njegovim rečima skupštinska govornica će otvoriti jedan novi prostor za opoziciju. Tu će, kaže opozicija moći da progovori o korupciji, uništavanju institucija, gaženju zakona.

“ Posle konstituisanja novog skupštinskog saziva više ništa neće biti isto. Vlast će imati dosta slabiju većinu i biće na velikim iskušenjima. Ukoliko, opoziija bude odgovorna i posvećna, uskoro možemo da očekujeo nove parlamementarne izbore”, napominje Aleksić..

Na pitanje da li će proevropska opozicija imati i svog neformalnog šefa, oličenog u Mariniki Tepić, Aleksić kaže da nije za to čuo i da pretpostavlja da će Tepićeva biti predsednik poslaničkog kluba SSP-a.

A njegov stranački kolega Stefan Jovanović podseća da u parlamentu ne postoji pozicija šefa opozicije, ni formalno, ni neformalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari