Aleksić o raspravi u EP: Međunarodna zajednica prvi put shvatila ko u Srbiji i na koji način vlada 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i jedan od nosilaca izborne liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić ocenio je uoči današnjeg početka rasprave u Evropskom parlamentu (EP) o izborima u Srbiji, da su posle „krađe“ na izborima 17. decembra, predstavnici međunarodne zajednice „prvi put“ shvatili ko u Srbiji i na koji način vlada.

Aleksić je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) rekao da je takva rasprava u EP važna za Srbiju jer kako je rekao, uređeno društvo mora da ima slobodne i fer izbore. ;

„Kao zemlja kandidat za pristupanje EU, važno je da dobijemo stav Evrope o izbornoj krađi. Važno je da su većinom glasova poslanika EP, izbori u Srbiji stavljeni na dnevni red i da će početkom februara biti usvojena rezolucija na tu temu jer svima je jasno da su izbori pokradeni i da su uhvaćeni u krađi“, kazao je Aleksić.

Upitan šta takva rezolucija može da promeni u postizbornoj situaciji u Srbiji ako se zna da nema obavezujući karakter, Aleksić je ocenio da će ona predstavljati „poruku Srbiji“ koja po njegovim rečima, ima političku težinu.

„Vlast više neće moći da se predstavlja kao neko ko je na fer i slobodnim izborima dobio toliku podršku građana Srbije. Naš narod kaže ‘ne pada sneg da pokrije breg već da sve zveri pokažu svoj trag’, ovaj politički sneg je pokazao sa kakvim manipulatorima, prevarama i šibicarenjima se suočavamo danas u Srbiji“, kazao je Aleksić.

On je najavio da će koalicija „Srbija protiv nasilja“ uskoro odlučiti da li će borbu za promenu izbornih uslova nastaviti kroz parlamentarno delovanje.

„Moramo biti svesni da na različitim terenima moramo da se borimo. Postoje anomalije ili delovi zakonskih rešenja koja se tiču izbora a koje je neophodno promeniti kao u slučaju u zakonu o prebivalištu. Ne možemo da odbijemo mandate ali ćemo naći najbolji način da se borimo protiv režima koji je uzurpirao državu, da li kroz institucije ili opstrukciju institucija“, kazao je Aleksić.

Dodao je da postoje „nezvanične“ informacije da bi konstitutivna sednica novog saziva skupštine Srbije mogla biti održana krajem januara ili početkom februara što po njegovim rečima, ukazuje da vlast želi da ubrza proces konstituisanja institucija pre nego što EP usvoji rezoluciju o izborima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari