Miroslav Parović: Novi ugovor o ruskom gasu moći će u svakom momentu da se raskine 1Miroslav Parović

Ruska Federacija je Republici Srbiji ponudila više nego korektan ugovor o snabdevanju gasom i to kako u pogledu cene, tako i u pogledu ugovorenih količina. Na ovaj način se omogućava da građani Srbije ne moraju da brinu oko toga da li će imati grejanje na zimu, a ujedno cena će biti neuporedivo manja nego u većini evropskih država”, kaže za Danas Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta.

On napominje da će ovim aranžmanom i srpska privreda dobiti mogućnost da maksimalno poveća svoju konkurentnost u odnosu na evropsku konkurenciju koja zemni gas plaća po višestruko većim cenama.

“Međutim, ono što će biti jedna od glavnih odrednica novog ugovora je to da ugovorne strane mogu da raskinu sporazum ukoliko budu drastično promenjene okonosti u odnosu na one koje su važile u trenutku postizanja dogovora. Rečju, ukoliko Vučić bude odlučio da uvede sankcije Rusiji tada će se po automatizmu ugovor raskidati i pregovaraće se o novom”, napominje Parović.

Dodaje da ovakva odrednica nije postojala u ruskom predlogu sporazuma koji je ponuđen u Sočiju novembra meseca prošle godine, a koji je lično Vučić odbio čime je i Srbiju i sebe doveo u situaciju da ima mnogo manji manevarski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari