Šta sledi nakon Vučićevog dogovora o gasu sa Putinom? 1Foto: Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE; MIKHAIL KLIMENTYEV; Screenshot RTS

Ishod razgovora predsednika Srbije i Rusije telefonom nam je jasno stavio do znanja da je ovde reč o lekaru ili dileru Vladimiru Putinu prema narkonanu koji je došao do ovisnosti od droge.

Putin će tom narkomanu, naravno, jeftino, i po najboljjoj ceni, ali po nekoj srednjoj, i dalje davati kokain ne bi li ga održao u stanju zavisnosti – kaže za Danas Dušan Janjić, osnivač Foruma za etničke odnose.

Naš sagovornik je komentarisao politički ugao jučerašnjeg nastupa predsednika Srbije na konfereciji za novinare, nakon razgovora telefonom sa predsednikom Ruke Federacije, gde je, između ostalog istakao da je dogovorio izuzetno povoljnu cenu gasa za Srbiju.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, obavestio javnost da su dogovoreni elementi novog gasnog sporazuma na tri godine, a ne na mesec dana kao što se spekulisalo. I to po najnižoj ceni u Evropi. To je svakako dobra vest za građane Srbije ali postavlja se pitanje što je traženo za uzvrat. O tome će verovatno biti reči kad Sergej Lavrov dođe u Beograd – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je imao vrlo dobar telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je, kako je istakao, dogovorio izuzetno povoljnu cenu gasa za Srbiju.

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora sa Putinom bila istek gasnog spporazuma, posle desetogodišnjeg trajanja, 31. maja.

– I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju – kazao je Vučić.

Imajući u vidu da zapad, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države očekuju od Srbije da uvede sankcije Rusije zbog agresije na Ukrajinu, Dušan Janjić kaže da je ovaj razgovor i informacije koje su rečene u javnosti, zapravo kupovina vremena za tri godine pod nekoliko problematičnih pretpostavki.

Šta sledi nakon Vučićevog dogovora o gasu sa Putinom? 2
Foto: Fonet

– Prva je da će Rusija zaista završiti rat za gtri godine. Druga, da će Evropa dozvoliti maltretiranje Srbije tri godine. I; treća da će Rusija zaista pobedii u tom ratu. mDakle, besmislica. Pragmatično je kupovati vreme jer je naš energetski sistem kao Hirošima. Nije problem da se plaća taj gas ali je problem ako se iz političkih razloga bude povećavala gasifikacija koja je kod nas koruptivni posao. Pravi se čitava nacionalna infrastruktura a reč o privatnim licima kojima je to alternativno grejanje. Vrlo malo kompanija – ističe naš sagovornik.

U gasnu igru je Srbija upala, napominje on, zbog političkih razloga i ruskih jasnih strateških namera.

– Rusiju nemamo šta da krivimo, Putin od kada je došao na vlast putem fosilnih goriva, nafte… stvara narkomane i ovisnike, a onda to koristi protiv njih jer je svestan da nema drugo oružje odbrane od tehnologije i NATO. Sad zaista nisam siguran da Vučić vodi Srbiju u njenom interesu, nisam siguran da uopšte zna gde ide, ali znam da uvlači Srbiju u vreme kada je Srbijom vladao Slobodana Miloševića – Vučić uvlači Srbiju u spoljnu i samoizolaciju. To je opasno do bola. A to jeste interes Rusije, a ne Srbije – zaključuje Dušan Janjić.

Vučić je juče, između ostalog rekao i da je predsedniku Putinu preneo stav Srbije da želi da se što pre uspostavi mir u Ukrajini.

– Rekao mi je da postoji ponuđeni sporazum, ugovor, sa kojim su upoznati, koji je na stolu u Moskvi, Kijevu, i u drugim centrima Zapada – kazao je Vučić.

Dodao je i da je čuo neke elemente tog sporazuma, ali da je Srbija mala zemlja da bi rešavala te probleme, i da se „samo nada da će se uspostaviti mir“.

Nije lako reći do kada ćemo moći da vodimo samostalnu politiku Vučić je rekao i da „nije lako reći“ do kada će Srbija moći da vodi samostalnu, nezavisnu i suverenu politiku.

– Nije to bilo lako reći ni pre 90 dana, a posle 90 dana uspeli smo da zadržimo svoj stav koji smo imali prvog dana od otpočinjanja sukoba na teritoriji Ukrajine – rekao je Vučić.

Prema rečima Sonje Biserko, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa Vladimirom Putinom, obavestio javnost da su dogovoreni elementi novog gasnog sporazuma na tri godine, a ne na mesec dana kao što se spekulisalo.

– I to po najnižoj ceni u Evropi. To je svakako dobra vest za građane Srbije ali postavlja se pitanje što je traženo za uzvrat. O tome će verovatno biti reči kad Sergej Lavrov dođe u Beograd – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Šta sledi nakon Vučićevog dogovora o gasu sa Putinom? 3
foto FoNet/Aleksandar Mijailović

Drugo, napominje naša sagovornica, važna informacija je da je Putin u razgovoru pomenuo, kada je reč o Ukrajini, da postoji sporazum koji je na stolu u Kijevu i u Moskvi.

– Uočljivo je, naročito posle Foruma u Davosu, da svet traži izlaznu strategiju iz ukrajinskog rata koji se protegao i koji je naneno nesagledive posledice na međunarodni poredak, izazvao krizu gladi i još uvek može da isprovocira upotrebu nuklearnog oružja. U tome je najeksplicitniji bio Henri Kisindžer koji je na Forumu sugerisao da bi Ukrajina i Rusija trebalo da počnu mirovne pregovore u naredna dva meseca. Umesto da je Ukrajina postala most između Evrope i Rusije, Rusija je zbog agresije potpuno izolovana što, smatra Kisindžer, se ne sme dozvoliti. Čini se i da Francuska i Nemačka razmišljaju na istim linijama jer se rat produžio i direktno ugrozio i samu Evropu jer za alternativne izvore energije treba vremena. Očigledno je da i Rusija traži izlaznu strategiju jer je od od prvog dana rata na gubitku, pre svega moralnom, političkom i ekonomskom – kaže Biserko.

Prema njenim rečima, predsednik Vučić je takodje pomenuo da se na njega vrši pritisak zbog Kosova.

– Zapad će sigurno tražiti ustupke na Balkanu kako bi zatvorio sva otvorena pitanja, pre svega, Kosova. To je pomenuo i predsednik. Kandidatura Kosova za Savet Evrope a verovatno i za druge organizacije ojačaće suverenitet Kosova a to će doprineti i poboljšanju položaja srpske zajednice na Kosovu – zaključuje Sonja Biserko.

Razgovori sa Varheljijem i Fon Kramon

Vučić je juče rekao i da ga narednih dana očekuju važni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji dolazi u Srbiju i da će razgovarati i sa poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

On je istakao da će to biti razgovori, što znači da „nije pitanje“ samo šta će predstavnici EU da traže.

– Razmena mišljenja je uvek dobrodošla. Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon i šta misli, mnogo više od toga, komesar, jer on predstavlja izvršne organe EU – naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari