Vučić: Dobar razgovor sa Putinom, dogovorili smo izuzetno povoljnu cenu gasa 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas imao vrlo dobar telefonski razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim je, kako je istakao, dogovorio izuzetno povoljnu cenu gasa za Srbiju.

Vučić je nakon obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, novinarima rekao da najvažnija tema današnjeg razgovora sa Putinom bila istek gasnog spporazuma, posle desetogodišnjeg trajanja, 31. maja.

„I ono što mogu da vam kažem je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni po Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo potpisati ugovor na tri godine, to je prvi element ugovora, i mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista (naftna formula), tako da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju“, kazao je Vučić.

Dodao je da je odmah posle razgovora sa Putinom, uputio pismo direktoru Gasproma Alekseju Mileru „da koliko sutra, prekosutra razgovaramo o količinama“.

Predsednik je precizirao da će cena gasa za Srbiju, po dogovorenoj formuli, zavisiti od cene nafte, i da će, čak i kafa je nafta najskuplja, cena gasa koju ćemo plaćati iznositi od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

To se, međutim, kako je dodao odnosi na dogovorenih 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ali Srbiji će, zbog sve veće industrijalizacije, biti potrebno dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa, i cena za tu dodatnu količinu, biće tema razgovora sa Gaspromom.

„Ako smem to da kažem i ako sve ovo realizujemo iz dogovora sa Putinom, mi ćemo po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu“, kazao je Vučić ističući da je cena gasa koju je dogovorio sa ruskim predsednikom u ovom trenutku tri puta manja – a zimi će, kako je istakao, biti čak deset puta manja – nego što plaćaju ostale evropske zemlje.

Putin rekao da je mirovni sporazum za Ukrajinu na stolu

Vučić je rekao i da je predsedniku Putinu preneo stav Srbije da bismo ćeleli da se što pre uspostavi mir u Ukrajini.

„Rekao mi je da postoji ponuđeni sporazum, ugovor, sa kojim su upoznati, koji je na solu u Moskvi, Kijevu, i u drugim centrima Zapada“, kazao je Vučić.

Dodao je i da je čuo neke elemente tog sporazuma, ali da je Srbija mala zemlja da bi rešavala te probleme, i da se „samo nada da će se uspostaviti mir“.

Sa Putinom sam razgovarao i o Ukrajini, predstoje razgovori sa Varheljijem i Fon Kramon

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da je u današnjem razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.

Vučić je tokom obilaska skladišta Robnih rezervi u Beogradu rekao da ga narednih dana očekuju važni razgovori sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji dolazi u Srbiju i da će razgovarati i sa poslanicom Evropskom parlamenta Violom fon Kramon.

On je rekao da će to biti razgovori, što znači da „nije pitanje“ samo šta će predstavnici EU da traže. „Razmena mišljenja je uvek dobrodošla. Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon i šta misli, mnogo više od toga, komesar, jer on predstavlja izvršne organe EU“, naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija 90 dana uspela da zadrži svoj prvobitni stav o ratu u Ukrajini.

„Nije lako reći do kada ćemo moći da vodimo nezavisnu i suverenu politiku“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „nije lako reći“ do kada će Srbija moći da vodi samostalnu, nezavisnu i suverenu politiku.

„Nije to bilo lako reći ni pre 90 dana, a posle 90 dana uspeli smo da zadržimo svoj stav koji smo imali prvog dana od otpočinjanja sukoba na teritoriji Ukrajine“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu.

Odgovarajući na pitanje da li bi današnji „povoljni razgovori“ sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom mogli da povećaju pritiske na Srbiju, Vučić je rekao da Srbija s tim pritiscima „živi svaki dan“.

„Ti pritisci su naravno zloupotreba svega i oni će se pre svega ticati Kosova i Metohije i upravo zbog toga da se ne ostavi kao presedan to kosovsko rešenje o kojem su govorili, jer oni hoće da kažu da to ne može da važi za bilo koga drugog i to je ono što suštinski u stvari nikada nije bilo u svetu“, kazao je Vučić.

On je ocenio da je „zbog toga važno Srbiju naterati što je moguće pre da napravi nekakav sporazum sa Albancima“. „Pre svega o priznanju, ako je moguće, nezavisnosti Kosova, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, ili osnažilo poziciju Zapada u odnosima prema Ruskoj Federaciji“, rekao je on.

Vučić je dodao i da Srbija „nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će ko dovoljno da razume težinu pozicije Srbije“.

„Država ne vodi poslovanje Fijata, zaposlićemo 200 do 300 otpuštenih“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ukoliko Stelantis, novi vlasnike fabrike automobila u Kragujevcu, planira da otpusti 200 ili 300 ljudi, država planira da i pomogne i dovede u taj grad, kako je rekao, „jednu nemačku fabriku“.

Odgovarajući na pitanja o Fijatu, rekao je da se u javnosti čulo „bezbroj laži“ i da „javnost mora razumeti“ da više ne živimo u vreme samoupravnog socijalizma, da država ne upravlja Fijatom i da novi vlasnik Steklantis ima pravo da donosi svoje poslovne odluke.

„Oni žele da prave električni auto što mislim da je važno za Srbiju i Kragujevac i žele da obuče ljude u inostranstvu na nekoliko meseci baš kao i u ostalim zemljama EU“, rekao je Vučić.

On je dodao da će sa vlasnicima razgovarati o pojedinim slučajevima za koje je čuo da su trudnice ostale bez posla jer smatra da je to nedopustivo, a sve drugo je kaže „pitanje poslovne politike“.

Ako vlasnik hoće da otpusti 200 ili 300 ljudi država će im, dodao je, naći posao u „novoj nemačkoj kompaniji“, ali nije precizirao o kojoj fabrici je reč.

Na pitanje da li će prihvatiti da se sastane sa penzionerima koji traže razgovor zbog siromaštva i cena hrane, Vučić je rekao da nije dobio nikakav poziv za razgovor.

On je kazao da nije umesno porediti penzije sada i pre nekoliko godina, jer na primeru svojih roditelja zna „da su njihove penzije danas za po 20.000 dinara veće penzije nego pre sniženja“.

Najavio je značajno povećenje penzija zbog primene švajcarske formule i podsetio da je penzionerima već data pomoć od po 20.000 dinara, što je oko 1.600 dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari