Miščević i Rejes Maroto potpisale memorandum o španskoj donaciji Srbiji 1Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Predstavnice Srbije i Španije potpisale su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između Srbije i Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Srbiji, kojim će Srbiji biti stavljena na raspolaganje bespovratna pomoć za dalje jačanje privrednog i ukupnog društvenog razvoja, saopšteno je iz ministarstva za evropske integracije.

Memorandum su potpisale ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević i ministarka industrije, trgovine i turizma Španije Marija Rejes Maroto u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministarka Miščević zahvalila je španskoj vladi na doslednoj podršci koju Srbiji pruža u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a posebno na ovoj značajnoj razvojnoj pomoći koja je dodatni važan element daljeg unapređenja sveukupnih odnosa dveju zemalja, navodi se u saopštenju.

Ministarka Marija Rejes Maroto izjavila je da ovaj memorandum predstavlja novi korak napred u već odličnim bilateralnim odnosima dveju zemalja.

„Ovaj dokument će omogućiti da se kroz donacije vlade Španije finansira izrada studija, pružanje konsultantskih usluga i tehničke pomoći za strateške projekte od zajedničkog interesa. Ovim nameravamo da dodatno ojačamo saradnju Španije i Srbije, sa krajnjim ciljem podrške razvoju i privrednom rastu vaše zemlje, a u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji“, rekla je Rejes Maroto.

Ona je naglasila da je za ovaj finansijski instrument vlade Španije, Srbija jedina prioritetna zemlja u Evropi, što odražava blisku prirodu bilateralnih odnosa.

Tanja Miščvević posebno je ukazala da će ova sredstva biti iskorišćena za podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje kapaciteta javnog sektora Srbije.

„Institucije javnog sektora, uključujući i javna preduzeća, moći će da koriste ovu stručnu i tehničku pomoć, pre svega u oblastima životne sredina, održivosti i klimatskih promena, zatim voda i otpada, agrobiznisa, digitalizacije, kao i u sektorima informacionih i komunikacionih tehnologija, pametnih gradova, energetike, saobraćajne i telekomunikacione infrastruktura i modernizacije javnih institucija“, rekla je Tanja Miščević.

Miščević je podsetila da je ova pomoć neposredni rezultat posete španskog premijera Srbiji čiji je osnovni cilj da konkretno doprinese unapređenju života građana Srbije.

SavetmMinistara Španije odobrio je krajem prošle godine bespovratna sredstava u ukupnom iznosu od 50 miliona evra za finansiranje izrade studija, konsultantskih usluga ili tehničke pomoći u zemljama koje su tom odlukom određene kao prioritetne, a među kojima je Srbija kao jedina evropska država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari