Miščević: Napredak Srbije ka EU stavljen u okvir ocene koja se daje u odnosu na sankcije i na dijalog sa Prištinom 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas za N1 da proces evrointegracija Srbije ne stoji, iako od decembra 2021. godine nije otvoren nijedan klaster, jer je napredak „stavljen u okvir ocene koja se daje u odnosu na sankcije i na dijalog sa Prištinom“.

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, na čemu insistiraju evropski zvaničnici, ona je istakla da je to samo jedan od segmenata usklađivanja sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da je procenat usklađivanja raste.

Miščević je, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU sa zemljama Zapadnog Balkana, navela da su sankcije Rusiji ključna tema kada je reč o geostrateškom položaju u kojem se EU našla, ali je istakla da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom, odbrambenom i bezbednosnom politikom nije samo procenat uvođenja restriktivnih mera.

Srbija čini ono što je njena obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to je progresivno usklađivanje. Tema usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom jeste i tema neizbegavanja sankcija. za šta smo dobili dobru ocenu, rekla je Miščević.

To je i uključivanje u zajedničke misije EU, pitanje koje se odnosi na humanitarnu pomoć i podršku Ukrajini. Sve to zajedno je usklađivanje i pozivi će se stalno ponavljati, dodala je ona.

Miščević je rekla da Srbija u razgovorima predstavlja razloge zbog kojih nije uvela sankcije Rusiji, ali da istovremeno iznosi ono što radi u tom segmentu.

Pokušavamo da objasnimo da je Srbija izabrala stranu od prvog momenta i da deli iste vrednosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navela je ona.

Na konstataciju da proces evrointegracija stoji, Miščević je rekla da to nije potpuno tačno, već da su pregovori u zastoju, jer od decembra 2021. godine nije otvoren nijedan klaster.

Proces evropskih integracija ne stoji, jer je u izveštaju konstatovan napredak za najveći broj oblasti, ali je celokupni napredak stavljen u okvir ocene koja se daje u odnosu na sankcije i na dijalog, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari