Kako ministarka za evropske integracije Tanja Miščević vidi izveštaj Evropske komisije? 1Tanja Miščević Foto: Zoran Mrđa/Fonet

Pozitivne ocene iz izveštaja Evropske komisije i napredak Srbije u gotovo svim oblastima treba iskoristiti za razgovore sa zemljama članicama EU kako bi što pre otvorili nove klastere, rekla je za RTS ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ako izveštaj konstatuje napredak u gotovo svim oblastima i ako je dobro ocenjen posebno u oblastima vladavine prava, reformi u pravosuđu, ako konstatuje rad na donošenju medijskih zakona onda to predstavlja poziv da se uradi više u narednih godinu dana, smatra ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

„Iskoristićemo pozitivne ocene da pričamo sa zemljama članicama o otvaranju klastera, jer svaka članica pojedinačno odlučuje o tome. Kada komisija tri godine zaredom konstatuje napredak, onda je otvaranje klastera logičan sled. Nama nije cilj samo otvaranje tri klastera, već i drugih“, rekla je u gostovanju na RTS-u Tanja Miščević.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je ovogodišnji paket istorijski, da prilika postoji i da je treba iskoristiti. Dobre vesti su svakako da bi Srbija mogla biti deo EU i pre punog zvaničnog članstva.

„Ovaj izveštaj je nešto novo, prvi put je rađen o 10 potencijalnih kandidata, uključujući i tri nove zemlje. Plan rasta podrazumeva da kandidati iz regiona, koji su već u dobroj meri uskladili propise, da mnogo više koriste tržište EU, a za to je neophodno nastaviti reforme, moramo da se prvo regionalno integrišemo, moramo imati i finansijsku podršku EU koja će podstaći socijalno-ekonomske reforme“, rekla je Miščević.

Uslovi za to uvek postoje, da bi se povukla sredstva morate imati jasne indikatore za reforme, a drugi je dijalog Beograda i Prištine, rekla je ministarka za evropske integracije.

„Vladavina prava i nastavak dijaloga su dva glavna uslova za napredak. Reforme u vladavini prava su i najznačajnije za naše građane na putu ka EU. Opredeljenost Srbije da učestvuje aktivno u dijalogu konstatovan je i u ovom izveštaju“, rekla je Tanja Miščević.

U tom smislu već naredne nedelje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ide u Brisel gde će razgovarati sa glavnim pregovaračem iz Prištine.

„Jako je važno da su i evropski zvaničnici konstatovali da je ZSO uslov za dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Bez obzira na izborni proces radimo i dalje, prolazimo kroz sva merila za vladavinu prava, i kako da iskoristimo sve procese da do 2030. godine uradimo sve što treba da nas države članice pozitivno ocene o prijemu“, rekla je za RTS ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari