Mišel: Budućnost EU nezamisliva bez zemalja Zapadnog Balkana 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Na Bledu je danas počeo 16. Bledski strateški forum, koji je ove godine, pod slovenačkim predsedavanjem Savetom EU, posvećen razgovorima o budućnosti EU.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je danas da su zemlje Zapadnog Balkana deo istorije Evropske unije, sa čijim članicama dele zajednički identitet.

Zbog toga moramo biti posvećeni procesu proširenja EU. Te zemlje žele da postanu deo evropske porodice, rekao je Sasoli na Bledskom bezbednosnom forumu.

Odlaganje priključenja zemalja Zapadnog Balkana EU može koristiti našim protivnicima, izjavio je Sasoli, uz ocenu da je potrebno uložiti novu energiju u proces proširenja EU.

Prvi panel lidera imaće 11 govornika – uz Mišela, Sasolija i Janšu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina (Pietro) premijere Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske i Grčke – Andreja Babiša, Eduarda Hegera, Viktora Orbana, Andreja Plenkovića i Kirijakosa Micotakisa, a učestvovaće i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Očekuje se rasprava o svim glavnim pitanjima koja trenutno opterećuju EU, od pandemije kovida-19 do situacije u Avganistanu nakon povratka talibana na vlast i preteće nove izbegličke krize.

Posle panela lidera uslediće paneli bivših lidera i rasprava o ekonomskom oporavku nakon pandemije kovida-19, a za popodne je planirana nova debata – o proširenju EU i Zapadnom Balkanu, što je takođe jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja, dodaje STA.

Očekuje se da će ta diskusija biti i uvod u samit EU-Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin početkom oktobra. Uvodnu reč daće slovenački predsednik Borut Pahor, a među učesnicima će biti lideri iz regiona.

Tokom svečane večere okupljenim gostima obratiće se i liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Forum će biti nastavljen u četvrtak, kada će učesnici razgovarati o budućnosti Evrope, kao i o klimatskim promenama i njihovim posledicama po ekonomiju, transatlantske odnose i aktuelna globalna pitanja koja opterećuju međunarodne odnose.

Komšić i Džaferović na Bledskom forumu, Dodik ne učestvuje zbog Šmita

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na Bledskom strateškom forumu, dok srpski član tog tela Milorad Dodik nije otputovao u Sloveniju zbog novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita.

Komšić i Džaferović biće danas popodne uvodničari na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Na marginama Foruma članovi Predsedništva BiH sastaće se sutra sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Dodik je rekao da ne putuje u Sloveniju jer će na Bledskom forumu učestvovati i Kristijan Šmit koga nepriznaje kao visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

On je rekao da Komšić i Džaferović u Sloveniju mogu ići samo privatno, a ne u ime Predsedništva BiH.

Iz Demokratske fronte (DF), Komšićeve stranke, saopšteno je da je Dodikova odluka da ne ide na Bled samo nastavak njegove političke i diplomatske izolacije, jer kako je nevedeno, Komšić i Džaferović i bez njega mogu u punom kapacitetu predstavljati BiH i njene državljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari