šarl mišelFoto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Evropska unija (EU) mora da odredi datum za novo proširenje, jer bez toga nikada neće biti spremna za prijem novih članica, izjavio je u razgovoru sa novinarima u Briselu predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Mišel je ocenio da će određivanje datuma podstaći EU da se pripremi, a zemljama Zapadnog Balkana dati konkretan rok za ispunjavanje njihovih obaveza, prenosi RTS.

„Tako više neće biti mogući izgovori ni sa jedne strane. Jedno je jasno, ako sami sebi ne nametnemo cilj, nikada nećemo biti spremni“, rekao je on.

Mišel je rekao da je njegov nedavni govor u Bledu bio rezultat brojnih konsultacija sa liderima EU i Zapadnog Balkana u različitim formatima, na kojima je zaključeno da sada „postoji zamah za napredak u debati o proširenju“.

U govoru na strateškom forumu na Bledu u Sloveniji ranije ove nedelje Mišel je poručio da EU i Zapadni Balkan treba da budu spremni do 2030. godine za prijem novih članica.

Evropska komisija je posle toga navela da je uvek isticala da je prioritet EU proširivanje kao proces koji se temelji na reformama i zaslugama svakog kandidata za članstvo, a ne datum njihovog ulaska u taj blok.

Upitana da li je Evropska komisija saglasna s jučerašnjom izjavom Mišela o datumu, njena portparolka Dana Spinant izjavila je da „kandidat za članstvo može ući u EU onda kad bude spreman“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari