Mišel: Evropska geopolitička zajednica bi olakšala proces pristupanja EU 1Foto: Twitter/@eucopresident/Printscreen

Prva poruka danas jeste da ponovo potvrđujemo našu punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije za članstvo u EU, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mišel je naglasio da je ta poruka važna u svetlu predstojećeg sastanka lidera svih 27 država članica EU sa liderima Zapadnog Balkana koja je planirana za 23. jun, ali i u svetlu rata protiv Ukrajine koji je „uzdrmao ceo kontinent“ i okončao dvadesetogodišnji mir za koji su se sve zemlje Evrope zalagale.

„Izazovi sa kojima se danas součavamo zahtevaju nove načine rada i nove ideje. Želimo da pokažemo konkretne benefite (od članstva u EU, prim. aut.) svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu. To znači da počnemo sa integracijom već sada, tokom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se oni završe“, naglasio je Mišel.

Njegova poruka naslanja se na nove ideje za budućnost EU koje je izneo u Briselu neposredno pre posete regionu – reforma procesa proširenja i formiranje evropske geopolitičke zajednice.

„Moramo da ubrzamo integracije i otvorimo dodatna poglavlja na putu pregovora. Ja sam bio jasan da to treba da bude zajednički prioritet. O tome ćemo da razgovarao sa svih 27 lidera EU i liderima Zapadnog Balkana. Smatramo da je važno da postoji politički format koji deluje „odmah i sad“ za neke izazove sa kojima se suočavamo na Zapadnom Balkanu, kao što je trenutno tema energetike koja je toliko teška i osetljiva“, naveo je on.

Upitan da objasni detalje o tome kako bi Evropska geopolitička zajednica funkcionisala, Mišel je rekao da bi ona pomogla zemljama koje žele da se pridruže Evropskoj uniji jer bi olakšala proces njihovog pristupanja.

„Evropska geopolitička zajednica omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo. Ta platforma će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna“, rekao je Mišel.

On je kazao njegova poseta Beogradu „šalje snažan signal bliske saradnje“ Srbije i EU i dodao da je Naučno-tehnološki park, koji je ranije danas obišao, „odličan primer kako EU doprinosi budućnosti Srbije“.

„Kada ulažemo u inovacije i startapove u Srbiji, mi zapravo ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti i naša zajednička budućnost“, naveo je.

Mišel je posetio Beograd u okviru trodnevne posete Zapadnom Balkanu tokom koje će obići i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari