rtsFoto: Shutterstock/BalkansCat

Veoma veliki građanski protest protiv nasilja koji smo imali predhodne dve nedelje i koji ćemo imati i u subotu u Beogradu, u suštini je nastao manje više spontano bez obzira što je na njega pozvao deo opozicionih stranaka. One su se do sada držale došta povučeno – kaže za Danas psiholog Žarko Korać, komentarišući plan proevropske opozicije za okupljanje u subotu, 27. maja.

Centar događanja u subotu biće Radio televizija Srbije, saopštila je danas opozicija, za razliku od poslednja tri protesta kada je veliki broj građanki i građana blokirao Gazelu, Brankov most i širi centar grada.

– Sada opozicione stranke pokušavaju da usmere protest prema ranije postavljenim zahtevima koji su se ticali medija i ostavki nekih državnih funkcionera. Lično mislim da će biti previše ljudi za “opkoljavanje RTS” koji i nije bio baš glavna meta zahteva. Ali bitno je da protesti i simbolički pokažu šta su im ciljevi – smatra Korać.

žarko korać
foto FoNet Milica Vučković

Vučić počinje najdirektnije da kopira Miloševićeve mitinge

Prema njegovim rečima, dok Vučić počinje najdirektnije da kopira Miloševićeve mitinge, opozicija postavlja sada kao prvi zahtev, potpuno isti zahtev koji je postavila devetog marta 1991 godine – promenu uredjivačke politike RTS (tada TV Beograd). Takođe, isti slučaj je bio i petog oktobra 2000. godine.

– Ja ne mogu da verujem da se Srbija posle trideset i jedne godine našla gde je i bila na početku višestranačkog života. Već to pokazuje koliko smo nezadovali u demokratiji. Tri puta za trideset godina demokratska javnost traži elementarnu objektivnost informativnog programa u medijima, prestanak agresivnog huškanja na nasilje i zabranu glorifikovanja zločinaca, uključujući ratne zločince – ističe sagovornik Danasa.

Mislim da je ovo jedinstveno u savremenoj Evropi, dodaje, samo su još u Belorusiji demonstranti do skora tražili objektivne medije.

– Čak ni u našem regionu ovoga više nema, da vlast u potpunosti kontoliše većinu elektronskih medija. To samo pokazuje koliko su demonstanti svesni u kakvom stanju je zemlja u kojoj žive. Tri puta za trideset godina bore se za istu stvar koja je osnova demokratske države – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari