Mladen Grujičić: Potrefilo se, nisam mislio o tome da to vređa žrtve 1Foto: FoNet/AP

Četiri dana uoči obeležavanja 22 godine od srebreničkog genocida, opština Srebrenica, na čijem je čelu Mladen Grujičić, organizuje promociju knjige Ljiljane Bulatović – „Srebrenica – Laž i podvala srpskom narodu“, koja negira genocid i brani haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

„Nisam o tome tako razmišljao. Ali, evo, sada ste mi vi dali ideju da to može da se shvati kao provokacija žrtava“, odgovorio je Grujičić na pitanje Danasa zbog čega opština Srebrenica organizuje takav događaj neposredno pre komemoracije u Potočarima, 11. jula.

Na pitanje kako je moguće da zanemari komemoraciju u Potočarima i obeležavanje genocida, Mladen Grujičić ispravlja novinarku Danasa: „Mislite na stradanje Bošnjaka?“

– U Srebrenici se, naravno, nije dogodio genocid – kaže Grujičić.

On potom dodaje da ne poriče da se dogodilo stradanje Bošnjaka, a na pitanje da li je on načelnik svih građana Srebrenice, s obzirom na to da ovaj događaj neizostavno vređa žrtve, Grujičić ponavlja da nije o tome mislio.

– Ja sam samo član organizacionog odbora tog događaja, nas ima tamo deset do 15. Ali, glasao sam za, nisam mislio na takav način dok se odlučivalo – kaže Grujičić.

Kaže istovremeno da ta knjiga Ljiljane Bulatović „otvara oči svetu“ i „saopštava istinu“.

– Knjiga nije zabranjena a autorki nije zabranjen ulazak u Republiku Srpsku. Ne vidim šta je sporno – smatra načelnik opštine Srebrenica i zaključuje da se promocija knjige „jednostavno potrefila“ sa komemorativnim skupom u Potočarima.

Nakon što je aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić najavio da će 7. jula u Srebrenici biti održano veče sa Ljiljanom Bulatović i predstavljanje njene knjige, udruženja žrtava iz BiH, a posebno iz Srebrenice, izražavaju svoju ogorčenost ponašanjem načelnika, koji u najtežim danima za preživele žrtve srebreničkog genocida, po ko zna koji put, ponavlja isti scenario negiranja dokazanih činjenica, a posebno istrajno vređanje preživelih žrtava genocida.

– Dok mi skupljamo kosti naših najmilijih koje su rasute po masovnim grobnicama širom Podrinja načelnik Grujičić iz opštinskog budžeta finansira promociju knjige LJiljane Bulatović koja negira ono što je njoj i celoj svetskoj javnosti ispred očiju. Stoga zahtevamo da se ova promocija, podjednako sramotna za Srbe kao i za celu BiH, otkaže bez ikakvog odgađanja – navodi se u saopštenju Udruženja žrtava iz BiH, čiji su članovi između ostalih: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje žena – žrtva rata, Udruženje Žena Podrinja – Bratunac, Udruženje roditelja ubijene dece opkoljenog Sarajeva 1992-1995…

Podsetimo, Ljiljana Bulatović je aktivni negator genocida, koja je u prisnim prijateljskim odnosima sa haškim optuženicima za najteže zločine protiv čovečnosti nakon Drugog svetskog rata. Napisala je nekoliko knjiga u kojima veliča lik i delo Mladića i Karadžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari