Moguća zabrana ulaska nekim hrvatskim ministrima 1Foto: Kabinet premijerke

Vlada Srbije doneće na današnjoj sednici odluku o uvođenju recipročnih mera Hrvatskoj, zbog odluke te države da zabrani ulazak ministru odbrane Aleksandru Vulinu, rečeno je Danasu u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

 

Kako su nam preneli sagovornici iz kabineta predsednice Vlade, ministri će na sednici razmatrati više različitih mera koje bi mogle da uvedene kao reakcija na zabranu ulaska ministra Vulina u Hrvatsku. Oni, međutim, nisu želeli da preciziraju o kojim konkretnim merama je reč. Sagovornici Danasa iz diplomatskih izvora upućeni u rad Vlade ističu da je među merama koje će biti predmet odlučivanja na sednici Vlada i eventualna odluka da zabrani ulazak u zemlju nekim hrvatskim ministrima. Takođe, povlačenje srpskog ambasadora iz Zagreba je opcija o kojoj će verovatno biti govora. Obe mere su, prema oceni naših sagovornika, besmislene, jer je Hrvatska u boljoj poziciji naspram Srbije, s obzirom na to da je članica Evropske unije.

– Hrvatska će koristiti tu poziciju za svaki dalji korak Srbije u evropskim integracijama, zato je uvođenje recipročnih mera na štetu Srbije – istakli su sagovornici našeg lista.

Posledica svega, tvrde oni, biće nova kriza, na čijem otklanjanju i normalizaciji odnosa će opet neko morati da radi.

– Suššina je u tome da će se nakon uvođenja recipročnih mera ponovo trošti vreme na normalizaciji odnosa, da bi se do{lo do stanja pre krize, i tako sve u krug – zaključli su sagovornici Danasa.

Reagujući na zabranu ulaska ministru Vulina u Hrvatsku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je reakcija Hrvatske bila nervozna i ishitrena. Iako kaže da će Srbija nastaviti da razvija najbolje moguće odnose sa Hrvatskom, najavio je i odgovor Beograda.

„Srbija kao suverena država i kao nezavisna zemlja sasvim sigurno reagovaće recipročnim merama“, izjavio je Vučić. Na pitanje kakve će biti te mere, međutim, Vučić ne odgovara, navodeći da o tome odlučuje Vlada Srbije.

Neposredno pre ove najave Vučića, medijima se obratila predsednica vlade Ana Brnabić, koja na pitanje o odluci zvaničnog Zagreba, nije pominjala nikakve recipročne mere.

„Mislim da evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome. Mislim da je dijalog osnovna evropska vrednost. Ono što ćemo mi nastaviti da radimo je da }emo se stvarno iskreno truditi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom, kao što smo poboljšali komunikaciju sa svim ostalim na{im susedima“, kazala je Brnabić.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovi} izjavila je, me|utim, da je uopšte ne zanimaju recipročne mere koje je Srbija najavila zbog proglašenja ministra odbrane Aleksandra Vulina nepoželjnim, već samo nastavak dijaloga.

List Novosti objavio je da je među mogućim merama koje bi Vlada mogla da donese i zabrana ulaska pojedinim hrvatskim navijačima. Potvrdu i objašnjenje smisla takve informacije, me|utim, nismo uspeli da dobijemo. Podsetimo, pre tri meseca šest hrvatskih državljana iz Splita učestvovalo je u neredima na utakmici Partizan – Crvena zvezda u sredu u Beogradu.

Diplomatski odnosi Zagreba i Beograda su u gotovo stalnoj napetosti. Pre samo sedam dana ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila je da primi protestnu notu Hrvatske zbog neprimerenog ponašanja lidera radikala Vojislava Šešelja, a početkom godine ambasadorka Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu zbog etnički motivisanog incidenta u Sonti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari