Momčilo Trajković tvrdi da na Kosovu nije dobio salu za skup svoje organizacije 1foto FoNet/TV FoNet

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković najavio je danas da će Sabor Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije biti održan u Beogradu pošto organizatori tog skupa nisu usepli da dobiju nijednu salu za održavnje skupa na Kosovu, ni od Srpske pravoslavne crkve ni od lidera Srba.

On je na konferenciji za novinare rekao da i u Beogradu postoji problem da se obezbedi sala, ali da ima najave da će sala ipak biti obezbeđena.

Trajković je rekao da će na Sabor biti pozvani svi relevantni politički faktori u Srbiji, i iz vlasti i iz opozicije, i predstavnici srpske intelektualne elite.

Kada bude konstituisano Srpsko nacionalno veće, onda ćemo da idemo na livadu ili ispred Doma kulture u Gračanici da saopštimo narodu šta smo se dogovorili, rekao je Trajković.

Član predsedništva Narodnog pokreta Otadžbina Marko Jakšić rekao je da je razgovarao sa onima koji su bili u Banjskoj i naveo da je njima „sa najvišeg mesta rečeno da će Vojska Srbije faktički da dođe i pomogne im ako stvari loše krenu“.

„Iako je borba trajala više od 12 sati i iako je naša vojska bila na samo 12 kilometara od Banjske, pomoć je izostala“, rekao je Jakšić i dodao da prema tome vrhovni komandant Vojske Srbije ne može da se oseća neodgovornim za smrt troje Srba.

Napomenuo je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno hvali da faktički naoružava policiju ROSU jer pokazuje puške proizvedene u „Zastavi“ i da se tim puškama „faktički ubijaju Srbi, dodavši da veruje i da su bezbednosne snage Kosova naoružane takvim oružjem.

On je istakao da Srbi sa Kosova ne očekuju da država Srbija objavi rat i da zarati protiv Kosova, ali da „ima hiljadu drugih načina na koje ona može da se izbori“.

Kako je naveo, opravdane su kritike na račun Vučića, ali da se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „podmuklo i prljavo krije“.

Jakšić je podsetio da je Dačić potpisnik Briselskog sporazuma i da je nakon tog potpisa „slavodobitno čestitao Srbima Republiku Srpsku na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari