Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora i koordinator Pokreta za KiM, tvrdi u Danasovoj debati da je vlast u Beogradu, zbog svoje „nemušte, pokvarene i kalkulantske politike“, najodgovornija za sve posledice učešća Srba na predstojećim parlamentarnim izborima, koje 12. decembra organizuju institucije samoproglašene kosovske države.


Kakve će političke posledice imati učešće Srba na predstojećim kosovskim izborima?

– Posledice će biti dugoročne, ali pre svega zbog načina i uslova pod kojima Srbi s KiM učestvuju na ovim izborima i odnosa srpske političke elite i vlasti u Beogradu. Odgovornost za to snosi nemušta, pokvarena i kalkulantska politika Beograda. Pošteno je da vlast u Beogradu ili bude jasno protiv izbora i da protiv svih koji ne poštuju zakone i Ustav Srbije pokrene krivični postupak, ili da napravi zajedničku strategiju s kosovskim Srbima, organizuje, podrži ih i pomogne im da se izbore za što bolju poziciju ili da, pak, organizuje izbore za Autonomnu pokrajinu KiM i po Ustavu uspostavi svoju vlast.

Da li bi i na koji način kosovski Srbi, koji uđu u novi parlament i vladu Kosova, mogli da uspostave institucionalne veze s Beogradom?

– Ako veći broj Srba izađe na izbore i „dobro prođe“, vlasti u Beogradu će ih kroz neko vreme svojatati i reći: „To je naš zajednički uspeh“. Pogotovo što je Ministarstvo za KiM i samo umešano u organizovanje kosovskih izbora. Ukoliko loše prođu, Beograd će od njih bežati, a možda ih čak i optužiti za izdaju ili ih proglasiti odgovornim za eventualni neuspeh Beograda u budućim pregovorima s Prištinom.

Kakve bi mogle biti političke posledice toga što će u novim kosovskim institucijama sedeti uglavnom Srbi koji žive južno od Ibra, dok će politički predstavnici sa severa biti van tih institucija?

– One na prvi pogled mogu biti na štetu Srba ispod Ibra, ali dugoročno gledano, posledice su velike i za Srbe na severu i za državu Srbiju. Smatram da je, ipak, mnogo važnije pitanje šta će se dešavati posle ovih izbora. Ako „pobede“ Tačijevi Srbi – Samostalna liberalna stranka, konačno će se uspostaviti vazalski odnosi nad preostalim srpskim narodom ispod Ibra.

Da li Srbi koji budu ušli u kosovske institucije treba i na koji način da učestvuju u najavljenom dijalogu Beograda i Prištine?

– Eventualna pobeda Jedinstvene srpske liste mogla bi da ojača pregovaračku poziciju Srbije. Ali, njihovo učešće u pregovorima može i ne mora da se dogodi. Ukoliko, pak, pobede Tačijevi Srbi, oni će, najverovatnije, biti deo tima Prištine kao „ubojito oružje“ i glavni argument u pregovorima s Beogradom. Oni neće biti puki politički dekor, nego faktor koji može da napravi nesagledivu štetu Srbiji i Srbima na KiM.

SPC protiv izbora

Sveti arhijerejski sinod SPC juče je „skrenuo pažnju pripadnicima srpske zajednice da se, nažalost, nisu stekli uslovi za izlazak na parlamentarne izbore na KiM“. Kao razloge Sinod navodi da je reč o „parlamentu samoproglašene nezavisne države Kosovo“, da nije omogućen i ostvaren povratak prognanika, kao i „nepostojanje zakona o denacionalizaciji i restituciji“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari