Momirović: Sa kompanijama iz Turske radimo na nekim od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji 1Foto: MGSI/Đ.K.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je danas u „Palati Srbije“ bilateralni sastanak sa Adilom Karaismailogluom, ministrom saobraćaja i infrastrukture Turske, na kome je bilo više reči o nastavku izgradnje auto-puta od Beograda do Sarajeva, sa fokusom na deonicu Sremska Rača – Kuzmin, ali i o skorom završetku rekonstrukcije i dogradnje važnog regionalnog puta od Novog Pazara do Tutina.

Bilateralni sastanak je održan tokom prvog dana zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Bilateralni odnosi Srbije i Turske su na najvišem nivou u istoriji dve države, zahvaljujući velikom broju sporazuma i, pre svega, prijateljskom odnosu naša dva predsednika. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji 20 kilometara duge saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina su u samom finišu, i očekujemo da u naredne dve nedelje pustimo saobraćaj na njoj. Otvorili smo dosta tema i podvukli pre svega gde smo sada kada je reč o izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo iz dva pravca. Radovi idu dobrom dinamikom na deonici Sremska Rača – Kuzmin i obojica smo saglasni da je ovaj projekat od presudne važnosti za region i ekonomsku saradnju Srbije i BiH“, izjavio je ministar Momirović.

Momirović je dodao da danas u Srbiji posluje više od 1.300 turskih kompanija i da je Turska važan ekonomski partner Srbiji, te da se odlična saradnja dveju država ogleda i u osnovanom Kvadrilateralni ministarski koordinacijski savetu Bugarske, Mađarske, Srbije i Turske, na kome je u julu ove godine potpisan zajednički dokument koji će u fokus staviti dalji razvoj železničkog saobraćaja kroz realizaciju zajedničkih infrastrukturnih projekata, olakšavanje graničnih procedura i razmene znanja.

„Iskoristio sam priliku da ministru Karaismailoglu zahvalim na sjajnoj saradnji i podršci koju imamo u turskim partnerima. Turske kompanije koje su radile na projektu rekonstrukcije i dogradnje važne saobraćajnice Novi Pazar – Tutin su na zahtev lokalnih samouprava izgradila i pristupne puteve u blizini škola i ambulante i trotoare na školskim prelazima. Ovo je najbolji pokazatelj sjajne saradnje koju danas imaju Turska i Srbija“, rekao je ministar Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.