"Možda da sledeći put Vučić udahne, izbroji do deset, pa izdahne i onda da izjavu": Vučićevo menjanje mišljenja o odlasku u Tiranu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da, kako je rekao, Srbija ne bi bila na stolu Vučić je, i pored ranijeg vrlo žustrog odbijanja odlaska, bio za stolom u glavnom gradu Albanije, na Samitu EU – Zapadni Balkan.

Sem dileme o samom odlasku u albansku prestonicu odlazak predsednika Srbije na Samit EU – Zapadni Balkan pratila je i dilema hoće li tamo potpisati deklaraciju kojom se, između ostalog podrazumeva i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Možda da sledeći put Vučić udahne, izbroji do deset, pa izdahne i onda da izjavu": Vučićevo menjanje mišljenja o odlasku u Tiranu 2
Vojin Radovanović Foto: Radenko Topalović/Danas

Ali pratići razvitak i ove prve dileme, i ova druga dilema se razlešila tako što je Srbija deklaraciju ipak potpisala. Doduše, navodno onu ublaženu.

Vučić je prvobitno, uz salve uvreda upućenih Aljbinu Kurtiju, Radi Trajković i Nenadu Rašiću, koje su prilično podsetile na onog nekog starog Vučića, iz vremena kada mu je stranka bila na zemunskom Magistratskom trgu, rekao i da zbog ”sramotnog i blagog odnosa” EU prema ulasku Trajković i Rašića u kosovsku Vladu u Tiranu neće da ide.

“I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, po prvi put, a vi dođite lepo, uzite dnevnice, naputujte se avionima pričajte gluposti, lupetajte štagod hoćete, kako vam se hoće. Svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto, a ne možete da pronađete ništa za šta je Srbija kriva. Nema nikakvih problema, sve je to u najboljem redu, samo to radite bez Srbije”, rekao je konkretno Vučić u tom vrlom žustrom telefonskom obraćanju na PINK-u.

Onda je došao komesar EU Varhelji, a Vučić dan pred Samit rekao da ipak ide.

I ne da se nije “lupetaralo” u Tirani, nego su, kaže Vučić, razgovarali nikad otvoreniji i poštenije, ali i da odlazak nije bio greška nego dobra odluka.

Ispada da je Vučić u poslednje vreme skoro svako mišljenje koje je imao – promenio.

I sad ako je ovo dobra odlazak, da li je ona izjava tokom telefonskog uključenja bila greška, kao i celo to uključenje u Pink?

Možda sledeći put predsednik treba da stane, udahne duboko, izbroji do deset,izdahne, ponovo udahne-izdahne, pa onda razmisli i tako hladne glave da izjavu. Neće morati ovoliko puta u par dana da menja mišljenje. I ako ništa drugo, bar zato što mu stranka više nije na zemunskom Magistratskom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari