Mrdalj: Ponoš najbolji opozicioni kandidat 1foto FoNet Božana Pavlica

Politikolog Mladen Mrdalj smatra da je potpredsednik Narodne strane Zdravko Ponoš najbolji opozicioni kandidat.

Ime Zdravka Ponoša pojavilo se u razgovorima opozicione grupe SSP, DS i NS kao potencijalnog kandidata za predsednika Srbije.

Mrdalj pojašnjava zašto ga smatra najboljim kandidatom.

– Ponoš ima ozbiljnost, ima autoritet i ima iskustvo kakvo Vučić nema i u eventualnom tv duelu Ponoš bi dominirao jer ima ratno vojno iskustvo dok je Vučić bio političar i Miloševićev ministar koji je iz rata izneo stan od 120 kvadrata. Takođe, Ponoš ima iskustvo vođenja ogromnog sistema kakav je vojni, ali i iskustvo iz svetske diplomatije, kako iz Njujorka, tako i iz ministarstva spoljnih poslova. To su sve predsedničke kompetencije – navodi Mrdalj.

Prema njegovim rečima, jedina Vučićeva prednost je medijska dominacija kojom on može da gađa jedinu slabu tačku Zdravka Ponoša, a to je veza sa Borisom Tadićem koji ga je postavio za načelnika generalštaba.

– Najefektniji odgovor eventualne Ponoševe kampanje bi bilo isticanje činjenice da je Ponoš bio prva velika žrtva partokratije oličene u Demokratskoj stranci, jer se sukobio sa Šutanovcem radi interesa uspešne reforme vojske, umesto da ćuti i bude zahvalan. Boris Tadić je uklonio Ponoša štiteći partijske interese, čime je Ponos dokazao da mu fotelja nije bila bitnija od interesa vojske. Međutim, ne bi me iznenadilo da Ponoševa kampanja napravi grešku i izbegne ovaj argument kako bi se očuvala sujeta Borisa Tadića na štetu kampanje – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Ponoševe šanse posebno skaču ukoliko bi neko od komandanata borbenih jedinica poput pešadije ili oklopnih jedinica javno izrazio podršku Ponošu.

Tu, Mrdalj misli na proslavljene komandante poput generala Dragana Kolundžije.

Na pitanje da li je najava Ponoševe kandidature samo odvlačenje pažnje sa pravog kandidata koji je za sada sakriven, on odgovara da bi to imalo smisla samo ako možemo zamisliti ko bi taj kandidat mogao biti.

– Ako to nije Aleksandar Kavčić, onda zaista nema ko drugi ko bi mogao biti bolji kandidat od Ponoša – navodi Mrdalj.

Upitan da li bez obzira na to što će osoba koju opozicija bude kandidovala biti „razapeta“ u tabloidima, treba sada izaći sa imenom Mrdalj navodi da je to je cena koja mora da se plati za bavljenje politikom u Vučićevoj Srbiji.

– Na sreću, ta cena je oročena na 3. april 2022. – zaključuje Mrdalj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari