Mrdalj: Tipično za centralizovane partije jeste da se prvo očisti vrh 1Foto: Srpska napredna stranka

Odlaganje lokalnih stranačkih izbora je tipično za izuzetno centralizovane organizacije sa jakom hijerarhijom i jakim liderstvom, kakva je Srpska napredna stranka.

Da ne bi došlo do neželjenih rezultata na lokalu, prvo će se pročistiti partijski vrh, a onda će frakcije najbliže ili najodanije tom vrhu očistiti svoje konkurente na lokalu. U protivnom, nered sa lokala bi mogao da rasplamsa sukob u partijskom vrhu, kaže za Danas Mladen Mrdalj, politikolog.

Prema njegovim rečima, i pucanje Jugoslavije, bar prema nekim autorima, povezano je sa promenom redosleda partijskih kongresa.

“Dok je federalni kongres prethodio republičkim, federalni nivo vlasti je dominirao. Kada su republički kongresi počeli da prethode federalnim, republicke partije su pretvorile federalni kongres u bojište na kome je prva žrtva bilo jedinstvo federalne partije. Upravo je ovo pokazatelj da je najveći neprijatelj SNS (ali i partokratije uopšte) većinski izborni sistem, u kome bi se glasalo na lokalnom nivou za pojedinačne kandidate lično”, objašnjava sagovornik Danasa.

On napominje da bi to onda rasplamsalo unutarpartijske sukobe, jer bi nezadovoljne frakcije i pojedinci dobili mali lokalni teren na kome bi mogli da se nadaju pobedi nad partijskim miljenicima.

“Ovako, kada se prvo uspostavi hegemonija jedne frakcije u vrhu partije, onda se putem partijske discipline i na osnovu formalnih i neformalnih odnosa snaga lako uklanjaju nezadovoljnici i sumnjivci sa nižih nivoa partije. SNS se tako polako primice totalitarnom karakteru, dok masovnošću svog članstva preti da totalitarnom svešću preplavi i ostatak Srbije. Imamo ozbiljnih razloga za strepnju”, zaključuje Mrdalj.

Srđan Milivojević, funkcioner Demokratske stranke, kaže da je onog trenutka kada je Vučić najavio stranačke izbore znao da ih neće biti.

“Sa Vučićem je vrlo lako predvideti šta se neće dogoditi. Nikad se ne dogodi ono što on najavi i obeća. Ako se sada odlučio da izbore u svojoj stranci odloži za proleće, onda to znači da u toj stranci više izbora neće ni biti”, kaže Milivojević.

On ističe i da je u Srpskoj naprednoj stranci u toku obračun dva klana.

Mrdalj: Tipično za centralizovane partije jeste da se prvo očisti vrh 2
foto FoNet Božana Pavlica

“Sukob klana Veljka Belivuka i klana Aleksandra Belivučića ulazi u svoju završnu fazu. Srpska napredna stranka odavno ne liči na političku stranku, već na kriminalni klan koji je organizovan kao politička partija. Unutar mafije ne postoji statut, pravilnik o oragnizaciji i unutrašnjem uređenju. Tu postoji samo neprikosnovena volja bosa i interes ljudi oko njega”, tvrdi funkconer SNS.

Milivojević primećuje i da je ta stranka očigledno duboko uzdrmana nedavnim događajima, i da im nije potrebno još jedno izjašnjavanje.

“Važno je samo opstati, biti uz vođu i naći se u njegovoj milosti, bez obzira na stepen poniženja kom ih vođa izlaže u javnosti. A članstvu koje se učlanilo u vlast, a ne u ideološku organizaciju je apsolutno svejedno ko je ispod Vučića. Jer on je u toj stranci sve. Od predsednika mesnog i opštinskog odbora do predsednika stranke. Ulogu konsiljera u toj organizaciji već godinama čvrsto i neprekosnoveno drži njegov brat Andrej”,zaključuje funkcioner Demokratske stranke.

Prema rečima Bobana Stojanovića, politikologa, ukoliko bi sada bili izabrani lokalni funkcioneri Srpske napredne stranke postojala bi, sa jedne strane, velika šansa ozbiljnog nezadovoljstva onih koji ostanu bez pozicija, a sa druge strane opasnost od demotivisanosti i lošijeg rada usled ušuškanosti u pozicije. Zato se, kaže Stojanović, odlaganjem stranačkih izbora, lokalni odbori drže u punoj pripravnosti.

“Vučić je svestan da je jedini način da motiviše članstvo da puno radi za njega u toj kampanji, obzirom da nema lokalnih izbora, osim u par gradova i opština, da bira lokalna rukovodstva stranke nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora. Time će biti motivisani, jer se bore za sebe i svoje pozicije i po tome će se i meriti njihovi rezultati prilikom izbora u stranci”, smatra Stojanović.

Vučićeva taktika je da prvo uspostavi hegemoniju jedne frakcije u vrhu partije, onda će putem partijske discipline i na osnovu formalnih i neformalnih odnosa snaga, lako uklanjati nezadovoljnike i sumnjivce sa nižih nivoa partije.

Za takvu taktiku “čišćenja stranke po dubini “sada nema puno vremena. Osim toga pitanje je i koliko bi se u tom kratkom roku novoizabrano lokalno rukovodsto snašlo. Kada bi počelo da radi i koliko bi Vučića to koštalo na prededničkim izborima.

Podsetimo, sredinom septembra trebalo bi da bude održan Glavni odbor Srpske napredne stranke na kome bi naprednjaci trebalo da odluče o održavanju izborne skupštine između 21. i 24. oktobra, saopštio je juče Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS.

Na tom Glavnom odboru biće doneta odluka da li će se birati na toj izbornoj skupštini i lokalna rukovodstva, ili će se to odložiti za proleće nakon državnih izbora, predsedničkih, beogradskih, verovatno i vanrednih parlamentarnih. U julu je došlo do promene na čelu Beogradskog odbora SNS, na čije je čelo izabrana premijerka Ana Brnabić, nakon što je na Glavnom odboru SNS 29. maja ministar odbrane Nebojša Stefanović podneo ostavku na tu stranačku funkciju.

Izvori Danasa u Srpskoj naprednoj stranci nezvanično kažu da je to partija sa mnogo struja i da Vučić ne želi nove podele pred predsedničke izbore na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari