Zašto SNS izbore za lokalne funkcionere odlaže za proleće? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Aleksandar Vučić ne želi da rizikuje bilo šta pred predsedničke izbore, niti želi nove podele u stranci i još jedno izjašnjavanje da li nekog novog Nebojšu Stefanovića treba isključivati, ili mu smanjiti uticaj.

Njegov cilj je da motiviše naprednjake kako bi se što više angažovali u predstojećoj izbornoj kampanji, a to sigurno ne bi bio slučaj ukoliko bi neko od lokalnih funkionera bio smenjen na stranačkim izborima. Zato je i doneta odluka da se lokalni izbiri u SNS odlože za period posle predsedničkih izbora“, ističu za Danas nezvanično izvori iz Srpske napredne stranke.

Napominju da će se nakon predsedničkih izbora jasno videti ko je koliko radio na lokalu i ko se koliko angažovao u kampanji.

“Angažovanje lokalnih funkcionera meriće se zapravo brojem glasova koje Vučić bude ostvario u njihovim sredinama na predsedničkim izborima. Kako je primera radi prošao u Mionici, kako na Starom gradu, ili u Čačku. To će biti jednostavni test za sve, na osnovu koga će, nakon predsedničkih izbora biti i birano lokalno rukovodstvo SNS-a. Oni koji nisu bili dovoljno motivisani moraće da se sklone sa funkcija“, navode izvori Danasa.

Iako se naizgled čini da je SNS kompaktna partijska armija, poznavaoci prilika u toj stranci kažu da to baš nije slučaj.

”Stranka je sva u strujama. Na jednoj strani je radikalska struja, tu je i frakcija osnivača stranke koji misle da imaju najveća prava, zatim oni koji su došli iz DSS, DS, G17 plus, a sada i SPAS-a”, tvrde naši sagovornici.

Te struje su gotovo nepomirljive i svaka, pa i mala varnica, može da izazove u SNS vatru velikih razmera.

“To Vučić zna i zato je njegov moto – ne dirati ništa, bar za sada kada mu je svaki glas na predsedničkim izborima potreban”, kaže jedan od izvora Danasa i dodaje da je najvažnije lokalne naprednjake držati u neizvesnosti i u nadi da će biti izabrani baš oni koji su najverniji “vođi”.

Pojedini bivši članovi SNS podsećaju i da to nije prvi put da se ti izbori na lokalu u SNS odlažu, pa je pitanje da li će i biti održani na proleće naredne godine.

Sredinom septembra trebalo bi da bude održan Glavni odbor Srpske napredne stranke na kome bi naprednjaci trebalo da odluče o održavanju izborne skupštine između 21. i 24. oktobra, saopštio je Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS.

Na tom Glavnom odboru biće doneta odluka da li će se birati na toj izbornoj skupštini i lokalna rukovodstva, ili će se to odložiti za proleće nakon državnih izbora, predsedničkih, beogradskih, verovatno i vanrednih parlamentarnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari