Muratović traži od BNV da se ogradi od izjava Ugljanina i Zukorlića 1Foto: Saveza za Sandžak

Većnik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i potpredsednik Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS) Admir Muratović zatražio je od rukovodstva BNV da se ogradi od izjava predsednika SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Sulejmana Ugljanina i Usamea Zukorlića.

Ocenio je da njihove izjave o položaju Bošnjaka na Kosovu i u Srbiji “doprinose destabilizaciji prilika i nanose ogromnu štetu Bošnjacima u Sandžaku i regionu”.

Ugljanin je, pre desetak dana, u Prištini, od premijera Kosova Aljbina Kurtija, zatražio reciprocitet prava Bošnjaka u Srbiji sa pravima Srba na Kosovu. Muratovića ta retorika podseća na onu iz devedesetih godina prošlog veka.

Predsednik SPP i potpredsednik republičkog parlamenta Zukorlić, za skupštinskom govornicom, je govorio o inicijativi da se na Kosovu formira zajednica bošnjačkih opština.

Muratović je, u svom saopštenju, ocenio da je Zukorlić, tom izjavom, “naneo štetu Bošnjacima na Kosovu”, koji su “oštro osudili njegovo mešanje u stvari koje ne poznaje i pokušaj da se nelegitimno predstavlja da govori u njihovo ime”.

Muratović je upozorio rukovodstvo bošnjačkog nacionalnog saveta da koalicioni sporazum između SDA Sandžaka i SPP u BNV ne daje pravo Ugljaninu i Zukorliću da nastupaju u ime BNV i iznose stavove koji nanose štetu Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji.

Ukoliko izostane distanciranje rukovodstva BNV, onda „rizikuju tumačenje da su saglasni sa onim što Ugljanin i Zukorlić govore“, a Muratović će, u ime svoje liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“, zatražiti, na prvoj sednici BNV da se raspravlja o tome.

Većinu u novom sazivu BNV, čine liste SPP sa 12 i SDA Sandžaka sa 10 većnika.

U opoziciji su ostale liste Sandžačke demokratske partije (SDP) sa 12 većnika, i najvećim brojem osvojenih glasova na izborima, i „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ sa jednim većničkim mandatom.

SDA i SPP svoju koaliciju iz BNV, pokušavaju da preslikaju na lokalne samouprave u sandžačkim opštinama gde su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari