Mustafa izlaskom iz koalicije uslovio Kurtija da ukine takse 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa objavio je na Fejsbuku pismo koje je 16. marta poslao premijeru Kosova i koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju, tražeći od njega da ukine takse na robu iz Srbije.

On je od Kurtija zatražio da ukine takse na robu iz Srbije navodeći da ta mera ugrožava partnerstvo sa SAD, uslovljavajući da će u suprotnom izaći iz koalicije.

Mustafa je tražio i da Kurti poništi odluku o smeni ministra poicije Agima Veljiua i izvini mu se.

„Poštovani premijeru, kao koalicioni partner, ja i drugi članovi DSK delimo uverenje da ne smemo ugroziti naše partnerstvo sa SAD. Trebalo bi da ukinemo taksu i prepustimo vladi da preuzme odgovornost koju ima u dijalogu. DSK je podržao rezoluciju Skupštine o dijalogu i ni na koji način neće podržati sporazum koji utiče na granice i unutrašnju organizaciju“, poručio je Mustafa kosovskom premijeru.

U pismu se ističe da se ne smeju rizikovati odnose sa Sjedinjenim Državama zbog takse na srpske proizvode.

Mustafa se osvrnuo i na situacaiju sa koronavirusom i istakao da zajedno moraju pobediti u ovoj bici.

„Imamo velikih problema sa virusom COVID-19. Mi nismo napravili koaliciju da je razbijemo, već da donesemo promene. Zato tražim vaše razumevanje da taksu treba ukinuti ove nedelje. Ne shvatajte ovo kao jednostrani uslov već kao zajednički interes“, napisao je lider DSK.

On je dalje napisao da ako se nastavi ovo čim bude prevaziđena vanredna situacija zbog virusa, DSK će biti prisiljen da izađe iz koalicije.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj bi se glasalo o poverenju aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju, mogla bi da bude održana u subotu tokom popodneva, piše Kljan Kosova.

Prema navodima, Demokratski savez Kosova (DSK), Ise Mustafe, ima prikupljenih 25 potpisa poslanika – 13 iz Alijanse za budućnost Kosova, šest iz NISMA i Alijanse za novo Kosovo i potpise manjina.

Očekuje se stav Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija. Da bi vanredna sednica bila zakazana potrebna je najmanje jedna trećina potpisa poslanika.

Nepoverenje Kurtiju će biti izglasano ukoliko za predlog DSK bude glasala većina od 120 poslanika u kosovskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari