Mustafa objavio pismo iz 2015. u kom Mogerini tvrdi da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa objavio je danas pismo bivše visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini iz 2015. godine u kom je navela da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati izvršna ovlašćenja.

Kako je preneo portal Kossev, Mustafa je na Fejsbuk profilu naveo da je pismo dobio dan pre potpisivanja drugog sporazuma o ZSO, odnosno Sporazuma o opštim principima/ključnim elementima ZSO.

„U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Asocijacija/Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršna ovlašćenja“, navodi se u pismu koje je objavio Mustafa.

https://www.facebook.com/IsaMustafaKS/photos/a.956158017783769/3343166959082851/

 

Lider vladajuće DSK naveo je i da je pismo predočio specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku koji je dva dana boravio na Kosovu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o nastavku dijaloga i pitanju ZSO.

Lajčak je s druge strane izjavio večeras da je zaključak dvodnevnih razgovora koje je imao u Prištini da sve što je dogovoreno mora da bude ispunjeno, uključujuči osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari