Na lažnim adresama sa brojem "nula" u Nišu upisano 11.563 birača: SRCE upozorilo na "zastrašujući obim" izbornih manipulacija 1Foto: V. Torović

Srbija centar u Nišu (SRCE) upozorio je danas da je pred lokalne izbore u tom gradu na lažnim adresama sa brojem „nula“, koje po zakonu nisu moguće, prijavljeno ukupno 11.563 birača.

SRCE je upozorilo na „zastrašujući obim izbornih manipulacija“, apostrofirajući ovakvu i još neke „uzurpacije biračkog spiska“ i pozivajući MUP i druge organe da omoguće svim učesnicima predstojećih izbora uvid i proveru biračkog spiska i njegovu uporednu analizu.

Nakon detaljne analize dostupnih podataka o biračkom spisku, ova stranka je saopštila da se na teritoriji grada Niša za sada nalazi 476 lažnih adresa sa brojem „nula“, a da je na njima prijavljeno 11.563 birala, što je izuzetno veliki broj i ukoliko bi te adrese bile stvarne, što one nisu.

Ona je dodala da skoro svako selo na teritoriji Niša ima „nulte adrese“, a da je na tim adresama „često prijavljeno više fantomskih birača nego što celo selo ima registrovanih realnih birača“.
SRCE je pozvalo državne organe da izvrše provere biračkog spiska i za ranije izbore, a ne samo one koji su održani u decembru prošle godine, jer „postoje osnovane sumnje da je ’metod nultih adresa’ korišćen i pre“.

„Sasvim je jasno da su ‘nulte adrese’ lažne adrese jer po Zakonu o registru osnovnih jedinica i Adresnom registru ne postoji mogućnost da je objekat registrovan sa adresom pod brojem ’nula’, što znači da je stanje biračkog spiska neregularno i da nije po zakonu“, rekli su u toj stranci.

Oni su kazali da su kroz svoju analizu otkrili „još tri metode maipulacije sa biračkim spiskom“.

Na lažnim adresama sa brojem "nula" u Nišu upisano 11.563 birača: SRCE upozorilo na "zastrašujući obim" izbornih manipulacija 2

Jedna od njih su fantomski birači koji su prijavljeni na realnim, a ne lažnim adresama.

„Takvih adresa u Nišu ima preko stotinu. Obilaskom lokacija na terenu za sada smo uspeli da uočimo preko stotinu adresa gde fizički ne mogu da žive ljudi u broju u kome su prijavljeni“, precizirali su.

Sledeća manipulacija su „fantomske adrese“ koje su nastale nakon „zanimljivog i sumnjivog trenda promena naziva ulica, promena naziva delova ulica i imenovanje novih ulica“ pre prošlih izbora.

„Građani koji žive na starim adresama ne moraju, po zakonu, da menjaju adrese u ličnim kartama, sve dok im lične karte ne isteknu i onda pri dobijanju nove lične isprave dobijaju i nove adrese. Ali, nove adrese postoje u Adresnom registru i na njih je moguće prijaviti veliki broj fantomskih birača“, naveli su u stranci.

Oni imaju „osnovanu sumnju“ da se to i dogodilo na osnovu „do sada uočenih i dokazanih manipulacija“.

Postoji, takođe, i manipulacija „fantomskim brojevima objekata“, pošto je „značajan broj ulica po periferiji grada doživeo renumeraciju“.

To je, osim što je izazvalo konfuziju kod građana koji tu žive, stvorilo i mogućnost da u tim objektima bude upisan veći broj birača.

„Recimo, u Njegoševoj ulici postoje tri objekta pod istim brojem. Od ta tri objekta, jedan je napušten, jedan je delimično naseljen- u pitanju su porodične kuće do 40 kvadrata, a na mestu trećeg se nalazi samo prazna livada. Na svakom od tih objekata je prijavljeno po 19 birača“, rekli su u toj stranci.

Sela i sa 550 adresa sa brojem „nula“

SRCE je saopštilo da je na teritoriji niške opštine Pantelej, u selu Gornja Vrežina na adresama sa brojem „nula“ prijavljeno 546 birača, u selu Malča 465, u Knez selu 372, a u selu Kamenica 362 birača.

U niškoj opštini Palilula, SRCE je kao primer navelo selo Krušce, gde je 406 „nultih adresa“, i selo Mramor, u kojem je 324 takvih adresa.

U gradskoj opštini Niška Banja, u selu Sićevo, na adresama sa brojem „nula“ prijavljeno je 328 biraća.

Bezmalo duplo više fantomskih nego realnih birača

Prema podacima ove stranke, na realne adrese u Gornjoj Vrežini prijavljeno je 546 fantomskih birača, dok je broj realnih birača u tom selu svega 365.

U selu Krušce, koje je takođe uzeto kao primer, prijavljeno je 406 fantomskih birača, a u biračkom spisku je samo 244 realnih birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari