Na meti kritika zbog lošeg engleskog: Ko je Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije u UN? 1Foto: Printscreen/YouTube/ MFA of the Republic of Serbia

Stalni predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović, koji je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Generalne Skupštine UN povodom situacije u Ukrajini obrazložio glasanje Srbije „za“ rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija, svojim nastupom i govorom, odnosno lošim izgovorom engleskog jezika privukao je pažnju domaće javnosti i salve kritika na društvenim mrežama.

Nemanja Stevanović je ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama od marta prošle godine, po struci je advokat a od 2005. godine bio je angažovan na različitim diplomatskim funkcijama pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu MSP među jezicima koje Stevanović govori naveden je samo engleski jezik, ali prema reakcijama i komentarima na društvenim mrežama, Stevanoviću ni engleski ne ide baš najbolje.

Pre angažmana u UN, Stevanović je bio državni sekretar u MSP Srbije od decembra 2016. do oktobra 2020, dok je na čelu tog ministarstva bio Ivica Dačić.  Pre toga, Stevanović je obavljao funkciju specijalnog savetnika Predsednika Vlade republike Srbije, od juna 2014. do decembra 2016. odnosno savetovao je Aleksandra Vučića kao predsednika Vlade.

Stevanović je pre toga bio savetnik prvog zamenika predsednika Vlade od 2013. do 2014. godine.

Pre toga, sadašnji ambasador Srbije u UN vodio je sopstvenu advokatsku kancelariju a uporedo sa advokatskom karijerom obavljao je i različite diplomatske funkcije.  Stevanović je bio i vice-konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku, gde je i magistrirao na Univerzitetu Fordham, nakon završenih osnovnih studija prava na Univerzitetu u Kragujevcu.

Pored ovako bogate diplomatske karijere, Stevanović je i predstavnik Srbije u različitim privrednim komitetima koji sarađuju sa Indijom, Švajcarskom, Bavarskom, Češkom.

Stevanović je predsednik Akcionarskog društva ‘Politika’, od 2012. godine do danas. Pre toga bio je predsednik korporacije FAP iz Priboja i Korporacije RTB Bor, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari