Na stolu u Briselu pitanja imovine i finansijskih potraživanja 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Nova runda tehničkog dijaloga predstavnika Beograda i Prištine biće održana danas u Briselu. Iako je portparol Evropske unije za spoljne poslove i evropsku politiku Peter Stano potvrdivši ovu vest, pre pet dana, na redovnom brifingu za novinare, rekao da će, neposredno uoči sastanka, biti objavljeno ko će doći na sastanak i koje će biti njegove teme, do zaključenja ovog izdanja našeg lista ta informacija još nije postala javna.

U međuvremenu, vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da će delegaciju Srbije na današnjem sastanku predvoditi direktor Kancelarije Petar Petković (prvi put u tom svojstvu nakon što je Marko Đurić imenovan za ambasadora u Vašingtonu). Tema razgovora biće imovina i finansijska potraživanja.

Kancelarije je ponovila da je formiranje Zajednice srpskih opština „najvažnije pitanje koje Beograd traži da bude rešeno i na kojem će se insistirati na svakom sastanku“.

Predsednik Srbije je krajem prošle nedelje, tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije, nagovestio da će teme tehničkog dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU biti pitanje imovine i finansijskih potraživanja, što je bila tema i prethodnog sastanka, krajem oktobra ove godine.

Vučić je posebno naglasio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak „odlično definisao“ pregovore Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa kada je rekao da je to „dug i krivudav put“.

Vučić je dodao i da pozicija Beograda prema rešavanju kosovskog pitanja ostaje nepromenjena, ali da će „u taktičkom smislu da vidi kako da određene stvari pomera da bi obezbedio povoljniju poziciju“ za Srbiju.

„Nemoguće je da mi prihvatimo neka važna rešenja dok oni ne primene sporazum o Zajednici srpskih opština“, naveo je Vučić, uoči nastavka dijaloga.

Podsetimo, prethodni tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine odvili su se 29. oktobra, nakon mesec dana pauze, odnosno odlaganja sastanka na nivou eksperata planiranog za 28. septembar zbog mera karantina u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu.

Agenda tog sastanka ostala je ista kao što je bila planirana za septembar kada je dogovoreno da se razgovara o dve od tri započete teme međusobnim finansijskim potraživanjima i imovini.

U ovadašnjim medijima se uveliko spekuliše da će na predstojećem sastanku predstavnika Srbije i Kosova navodno govoriti o eventualnom preuzimanju snabdevanja Severa Kosova električnom energijom od stranke prištinskog KOSTT-a, ali o tome, ipak, do sada, nije bilo zvanične potvrde.

Dijalog Srbije i Kosova obnovljen je u julu ove godine, nakon 20 meseci zastoja, susretom u formatu video-konferencije između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija. Vučić i Hoti su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula gde su razgovarali o nestalima i ekonomskim pitanjima, a potom je održano više sastanaka na tehničkom nivou.

Delegaciju Prištine predvodi Skender Hiseni.

Najteži pritisci

Srbija će se po pitanju Kosova suočiti sa najvećim i najtežim pritiscima do sada, nema sumnje, i iz sveta i iz regiona, upozorio izjavio je juče  Aleksandar Vučić, prenosi FoNet. U Srbiji se neki tome raduju, misleći da je to upereno protiv mene. Pritisci su upereni protiv Srbije, zato što bi neki voleli da Srbija opet bude slaba i ponižena i razorena, istakao je Vučić na konferenciji za novinare. Dodao je i da se očekuju i najteži pritisci „oko Republike Srpske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari