Na usevim u Subotici ogromne količine plesni koja sintetiše aflatoksin: SSP Subotica traži od nadležnih komisiju za procenu štete 1foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

Stranka slobode i pravde (SSP) u Subotici zatražila je od lokalne samouprave Subotica da bez daljeg odugovlačenja formira stručnu komisiju koja bi napravila preliminarnu procenu štete na usevima, a nakon toga da obavestila organe vlasti o obimu štete.

“Na taj način bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda na teritoriji grada Subotice, i to ne samo zbog suše, već i pojave ogromne količine plesni aspergillus flavus koja sintetiše aflatoksin“, ocenjuju u SSP-u.

Oni navode da je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, nedavno potvrdio medijima da je dobio dopis od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, sa nalogom da formira gradsku komisiju koja bi se bavila procenom štete na usevima, nastale zbog suše, ali da je izjavio „da neće postupati po tom nalogu jer on nije po zakonu“.

„Na koji tačno zakon misli gradonačelnik i da li to znači da su predsednici opšina Bačka Topola, Pećinci, Kanjiža, Zrenjanin, itd., učinili protivzakonito delo ili je baš gradonačelnik Bakić taj koji ne želi da izađe u susret subotičkim poljoprivrednicima i kupuje vreme da se usevi sklone sa njiva“, pitaju u SSP-u.

Predstavnici ove stranke predlažu gradonačelniku da pročita Zakon o lokalnoj samoupravi da bi se informisao kako gradska samouprava treba da funkcioniše u gore navedenim prilikama.

Takođe, podsećaju i da svaki gradonačelnik predstavlja i zastupa grad, što znači da treba da se bori svim sredstvima za svoje sugrađane i u korist građana.

„A ne da im zalazi u privatne živote, da im preti direktnim ili indirektnim putem i okreće leđa, što se desilo na zadnjem sastanku sa predstavnicima poljoprivrednika“, smatraju u SSP-u.

Napominju da Srbija ima Zakon o obnovi nakon elementarne i druge nepogode, kojim se uređuje postupak obnove i pružanje pomoći građanima i privrednim subjektima koji su usled nepogode pretrpeli materijalnu štetu.

„Državnim programima pomoći i obnove utvrđuju se mere i kriterijumi za pružanje pomoći, odnosno mere, kriterijumi i postupak za obnovu i saniranje posledica elementarne i druge nepogode. Državni program pomoći i obnove, kao i uslovi za dobijanje pomoći, definisani su članom 4 Zakona o elementarnim i drugim nepogodama“, navode.

SSP je podsetio i odbornike SNS-a i SVM-a, da su se na konstitutivnoj sednici Grada Subotice 20. avgusta 2020. godine zakletvom obavezali da će „prava i dužnosti odbornika Skupštine grada obavljati u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom Grada Subotice, a u interesu svih građana“, međutim,, kako dodaju, „izgleda da su zaboravili na tu zakletvu“.

Oni su upozorili gradonačelnika „da je njegova bahatost nepoželjna u gradu kao što je Subotica“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari