Nacionalna koalicija za decentralizaciju: Izmena izbornog zakona šamar građanima 1Foto: Nacionalna kaolicija za decentralizaciju

Informacija da će izborni cenzus biti snižen sa pet na tri odsto, odnosno najavljena izmena izbornog zakona predstavlja šamar građanima i ekspertskoj zajednici koji godinama unazad zahtevaju smislenu izmenu izbornog sistema, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju(NKD).

-I dok građani traže personalizaciju izbornog sistema, jer je preko 20.000 ljudi potpisalo Deklaraciju o personalizaciji izbornog sistema, i prisustvo poslanika sa cele teritorije u Skupštini Srbije, vlast menja izborne uslove ne bi li obezbedila da u parlament uđe što veći broj partija i time posledice bojkota učini manje uočljivim-navela je NKD.

U ovoj nevladinoj organizaciji se pitaju zbog čega se tema suštinske promene izbornog sistema, i u godinama koje nisu izborne, uporno ostavlja po strani, te je potpuno ignorišu i predstavnici vlasti, kao i opozicija.  

-Činjenica je da je postojeći izborni sistem ,,krojen po meri’’ vladajuće partije, koja god da je na vlasti, pa nas ne iznenađuje što ona ignoriše njegovu suštinsku izmenu. Ono što nas razočarava jeste što i opozicione partije u svojim programima i javnim nastupima potpuno ignorišu ovo pitanje, jer bi aktuelni sistem odgovarao i njima ukoliko bi se sutra našli u vlasti-konstatuje NKD.

NKD  je izrazila bojazan da su političke partije u Srbiji, bilo one vladajuće ili opozicione, samo fokusirane na uzimanje vlasti, a nimalo na interese građana prema kojima ne osećaju ni najmanji stepen odgovornosti.

-Aktuelni izborni sistem im to dozvoljava. Poruka smanjenja cenzusa je jasna. Građani se ne mogu nadati da će nakon izbora parlament činiti poslanici koji su odgovorni biračima, već će u poslaničkim klupama i dalje sedeti isključivo partijski vojnici, uglavnom iz Beograda-navela je NKD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari