NADA: Gorivo neznatno pojeftinilo u odnosu na pad cene nafte 1Foto: EPA-EFE MOHAMED MESSARA

Koalicija NADA, koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana, saopštila je danas da je gorivo u Srbiji neznatno pojeftinilo u odnosu na pad cene nafte u svetu i da traži od države da smanji akcize.

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je da je barel nafte pojeftinio za 10 odsto na svetskom tržištu, a gorivo u Srbiji jedan odsto, navodi se u saopštenju.

„Tražimo od države da smanji akcize da bi pad cene goriva bio osetniji i na taj način stimuliše razvoj proizvodnje, naročito poljoprivrede, ali i poveća potrošačku moć stanovništva“, rekao je Jovanović.

Predsednik POKS Žika Gojković ocenio je da je „visoka cena goriva problem za čitavu našu ekonomiju jer naša privreda gubi na konkuretnosti“.

„Dizel gorivo u Srbiji je među najskupljim u regionu i Evropi, jer gotovo 60 procenta cene čini akciza koju država ubira kao prihod. Zaustvaljanjem rasta akciza na gorivo, država bi pomogla privredi da se brže oporavi od krize izazvane koronom, a pospešio bi se razvoj i rast proizvodnje i izvoza naših proizvoda“, rekao je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari