"Napravili su opštu konfuziju": Dušan Janjić o najnovijoj verziji francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja 1Foto: FoNet/RTK

Napravili su opštu konfuziju. Više se ne zna šta ko govori i šta prevodi. A u pitanju su ljudski životi i vrlo mogući oružani sukobi na severu Kosova – komentariše za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, komentarišući uručivanje vlastima na Kosovu i u Srbiji najnoviju verziju francusko-nemačkog predloga za rešavanje pitanja nekadašnje južne srpske pokrajine.

Kako dodaje, pošto je sve u tajnosti, ne zna se ni kakva je priroda dokumenta.

Podsetimo, tokom boravka u Tirani na Samitu Evropske unije – Zapadni Balkan, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Priština dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju.

– Ako je taj dokument okvir za dijalog Beograda i Prištine, onda nema razloga da se pre razgovora traži kompromis. Kompromis se traži u dijalogu, zar ne? Dijalog nisu samo sastanci već jedna teška politička borba, pre svega, u domačoj javnosti za podršku, potom diplomatija, bilateralna i multilateralna, dakle, jedan vrlo komplikovan proces. Potpuno je besmisleno tražiti da pre početka bude kompromisa – smatra sagovornik Danasa.

"Napravili su opštu konfuziju": Dušan Janjić o najnovijoj verziji francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja 2
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ako je reč o nacrtu sveobuhvatnog sporazuma, napominje, koji se radi mimo javnosti i u odnosu na koji bi Beograd trebalo da se izjasni do marta sledeće godine, onda je to tek besmislica.

– Mislim da se u tom slučaju radi o kupovini vremena – odlaganju, pa, da vidimo šta će biti u martu. Onda ova izjava Vučića ima nekog smisla. To je učešće u igri sa javnošću oko kupovine vremena. Ako je međutim slučaj koji se „vrti“ po diplomatskim krugovima, u Briselu i oko Brisela, da je to ustvari dokument oko kojeg bi se strane usaglasile – a to je da to ne bi bio završni sporazum nego neka vrsta proširenja poglavlja 35 u pristupnim pregovorima Srbije za članstvo u EU, to onda ima velikog smisla – objašnjava Janjić.

Pridruženo članstvo kao komunističko obećanje o „zlatnim kašikama“

Prema njegovim rečima, to bi značilo da se uvode kriterijumi za merenje napretka.

– U tom smislu, trebalo bi se što više boriti da kompromis bude u „tvom“ interesu… Ako je to to, to je onda najava ove nove briselske politike, da bi Kosovo i Srbija mogli intezivnim radom da zaista sledeće godine računaju na pridruženo članstvo – kaže Dušan Janjić.

Objašnjava dalje da je to nova kategorija koja se najavljuje – pridruženo članstvo…

– Ali, to je toliko lepo… Toliko liči na obećanje u komunizmu o zlatnim kašikama. U svakom slučaju, trebalo bi notirati u javnosti da i to postoji, a sve se svodi samo na jednu stvar, na odsustvo javnosti. Dokle god je odustvo javnosti na delu, to su igrarije političara sa vrlo ozbiljnim materijalom, kakvi su ljudski životi i vrlo mogućim oružanim sukobima, što smo videli sinoć u Zubinom potoku – zaključuje sagovornik Danasa.

Govoreći o novoj verziji francusko-nemačkog predloga, Aleksandar Vučić je rekao da nam „nisu izašli u susret onome što je traženo“.

„Spremni smo da razgovaramo, ništa ne odbijamo unapred, osim što smo u pisanoj formi, ne samo usmeno jasno stavili do znanja šta su naše crvene linije i ono što ne možemo da prihvatimo. Spremni smo da razgovaramo, spremni smo na kompromisna rešenja i nastavićemo da razgovaramo“, rekao je predsednik.

O predlogu će se tek razgovarati, nema rokova

Predsednik Vučić rekao je da će se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem sastati kada to predlože posrednici iz EU, a povodom francusko-nemačkog predloga naveo da će se o njemu tek razgovarati i da u tom dokumentu nema rokova za postizanje sporazuma.

„Ne mogu da kažem da sam 100 posto ‘protiv’ ili ‘za’, o tom dokumentu treba da raspravljamo i onda ćemo videti, moramo da pričamo jedni s drugima i da se uzdržimo od jednostranih poteza i akcija, jer je to nešto što može da naudi celom procesu“, rekao je Vučić.

Istakao je da nema sumnje da će se ubuduće ozbiljno raditi da bi se postiglo kompromisno rešenje.

„Pravo pitanje nije kada i gde ću se sastati sa Kurtijem već šta će biti sadržaj razgovora i tog kompromisnog rešenja, jer stižu razne poruke sa raznih strana. Moramo biti garant mira i bezbednosti i stabilnosti u regionu“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari