Vučić ima samo par nedelja da pristane na francusko-nemački predlog za dijalog: Tvrde diplomatski izvori za Danas 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ima svega nekoliko nedelja da pristane na francusko-nemački predloga za dijalog Begrada i Prištine, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori.

Ne više od par sedmica Vučić ima na raspolaganju da se saglasi sa ovim predlogom, ili okrene politički kurs na drugu stranu – ističu naši sagovornici.

Podsetimo, kako je izvestila Radio slobodna Evropa, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-nemačkog plana za dijalog.

„Poslednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas Kosovu. Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gde postoji velika mogućnost“, izjavio je Borelji u Tirani 6. decembra, gde učestvuje u samitu EU-Zapadni Balkan.

Plan Evropske unije koji su podržale Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države je sastavni deo dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Podsetimo, prema tom predlogu sporazuma, Srbija i Kosovo bi trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji do marta sledeće godine.

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sledeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine – rekao je nedavno za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sledeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa je rekao da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

– To, takođe, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprečavati – kaže Igor Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari