Šta bi moglo da znači ako bi Srbija u martu zaista potpisala sporazum o normalizaciji sa Kosovom? 1Foto: Shutterstock/Drop of Light

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sledeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine – kaže za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sledeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa kaže da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

– To, takođe, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprečavati – kaže Igor Novaković.

Kako dodaje, pitanje je šta bi na kraju taj sporazum sve mogao da obuhvati.

– Poenta je da nema aktivne politike Srbije da sprečava ulazak Kosova u UN i ostale međunarodne organizacije. Interpol, Unicef, Savet Evrope… Čitav niz organizacija postoji kod kojih Kosovo nije član… – ističe nas sagovornik.

Prema njegovim rečima, članstvo Kosova u UN je na dugom štapu.

Upitan da li to znači da ako Srbija potpiše sporazum o normalizaciji sa Kosovom, to zaista znači da neće potpisati saglasnost da Kosovo uđe u UN, Igor Novaković naznačava da to jeste slučaj, ali i da bi se time obavezala da to neće ni sprečavati.

– Srbija bi, po tom nekom zamišljenom sporazumu o normalizaciji, trebalo da ne sprečava ulazak, kao što je bilo do sada. Sporazum o normalizaciji bi obavezao Srbiju politički da bude suzdržana ako bi Kosovo apliciralo za kandidaturu u UN. Postoji čitav niz država UN koje nisu priznate od svih članica UN – kaže Novaković.

Međutim, naglašava sagovornik Danasa, imajući u vidu situaciju na terenu, čisto sumnja da do tog sporazuma može doći.

– Glavni deo Briselskog sporazuma do sada nije izveden. Premijer Kosova, Aljbin Kurti, doveo je u pitanje veliki deo tog sporazuma, pod izgovorom da ih on nije potpisao. Šta to znači? Ako ste određena vlast, koja je legitimna, onda polažete prava na kontinuitet prethodnih – kaže Novaković.

Šta bi moglo da znači ako bi Srbija u martu zaista potpisala sporazum o normalizaciji sa Kosovom? 2

Kako zaključuje, obaveza većine je da integriše manjinu, a to vlast Aljbina Kurtija nije učinila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari