Specijalno iz Tirane za Danas: Samit počinje protestom opozicije protiv Rame 1Foto: N

Protest albanske opozicije predvođene bivšim albanskim predsednikom i premijerom Saljijom Berišom lako bi mogao da baci u zasenak samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koji u utorak počinje u Tirani.

Opozicija je čvrsto rešena da demonstrira ispred zgrade vlade, u delu grada koji će zbog samita biti pod posebnim merama zabrane kretanja, uprkos preporuci policije da protest održi na Skenderbegovom trgu. Ipak, Beriša je rekao da će protest ipak biti održan na glavnom gradskom bulevaru „Mučenika nacije“.

Protestu Berišine Demokratske partije pridružiće se i Partija slobode (PS), doskorašnjeg predsednika Albanije lljira Mete. Iz te partije poručuju da su proevropski orijentisani i da protestvuju protiv politike i administracije koju vodi Edi Rama, premijer Albanije. Rama s druge strane poručuje da je održavanje protesta na dan samita apsurd i da će svi koji budu pokušali da naruše bezbednosne mere odgovarati.

Ipak, ono što je sasvim izvesno je da će današnji samit Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana, prvi izvan EU, otvoriti Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, ali i albanski premijer Edi Rama.

Glavne teme samita biće zajedničko suočavanje s posledicama rata u Ukrajini, usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere, jačanje sajber bezbednosti i otpornosti na strano mešanje, rešavanje izazova migracija, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Tema će biti i negativni efekti ukrajinske krize na energetiku i sigurnost hrane na Zapadnom Balkanu, ali i načini kako produbiti političku saradnju i političko angažovanje, sa posebnim fokusom na mlade ljude. Očekuje se da bude potpisana zajednička deklaracija u kojoj se naglašava važnost usklađivanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao i sankcijama prema Rusiji.

Nakon protesta i najave da Srbija neće učestvovati na ovom važnom samitu zbog toga što je kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi a Radu Trajković za njegovu savetnicu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija neće učestvovati na samitu u Tirani. Ipak, on će boraviti u Tirani danas i prisustvovaće potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana. Interesantno je da će na samitu učestvovati i Vjosa Osmani, predsednica Kosova, i to na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Glavni događaj samita je upravo potpisivanje deklaracije između operatora EU i zemalja regiona o smanjenju troškova rominga. Taj sporazum bi trebalo da stupi na snagu 1.oktobra 2023. godine. Takođe, očekuje se da bi se do proleća nastavili razgovori o daljem smanjenju tarifa rominga za period od 2023. do 2027. godine.

Vučić sa premijerima Belgije i Holandije

Kako je najavljeno iz Predsedništva Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi tokom Samita u Tirani imati i niz susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Holandije Mark Rute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari