Napredak u priključenju EU može biti doveden u pitanje 1Foto: Bojan Cvejić

– Svaka država EU koja hoće da zakoči poglavlje 23 i 24 sad ima jasan osnov a i razlog da to uradi. A ta dva poglavlja mogu zablokirati sve ostalo, kaže za Danas Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, komentarišući izveštaj Fridom hausa u kojem se navodi da Srbija više nije slobodna već delimično slobodna zemlja.

 A Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za naš list ukazuje da je to još jedan dokaz u nizu da zemlja nije imala 6. oktobar i da kao društvo demokratski stagniramo, pa čak i nazadujemo. Premijerka Srbije Ana Brnabić pak smatra da živimo u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina.

Vladimir Međak objašnjava da tu ocenu ne bi dobili da se situacija na terenu nije promenila nagore.

– Ozbiljan je pad u slobodi i to je najveća opasnost. Postoji jasan silazni trend i on mora da se zaustavi. Možda ova ocena bude opomena i u Srbiji i izvan nje da je sadašnje stanje neodrživo. Posledice će se videti u tome što će na našu zemlju gledati u skladu sa ocenom koju smo dobili. Jednom dobijena etiketa neslobodne države se teško skida, a samim tim i renome države se dovodi u pitanje. Još uvek nismo uspeli da skinemo breme uništenog renomea 90-ih, a ponovo ga narušavamo – ističe Međak.

Saša Đorđević smatra da je ovakav nalaz Fridom hausa posebno problematičan za sektor bezbednosti jer upućuje da policija i tajne službe ne rade u interesu građana već kao servis akumulacije moći vlasti.

– Posledice mogu da budu i negativne i pozitivne u zavisnosti šta politički odlučioci u Srbiji i Evropi odluče da rade – da održavaju trenutno stanje ili da razvijaju demokratiju, koja trećim državama kao što su Kina, Rusija ili Turska nije na listi prioriteta njihove politike prema Srbiji i Zapadnom Balkanu – navodi Đorđević.

Iako izveštaj, kako je sama navela, nije videla u celosti, premijerka Brnabić kaže da se s njim ne slaže i da nije dovoljno objektivan.

– Izveštaj Fridom hausa je relevantan za mene, ali se ne slažem sa njim. Apsolutno ne mislim i ne osećam da živim u delimično slobodnoj zemlji, već mislim da živim u slobodnijoj zemlji nego pre nekoliko godina, rekla je ona novinarima. Kako je dodala, slobodna zemlja je ona u kojoj Vlada brine o građanima na način na koji to čini Vlada Srbije i navela da svim građanima stoji na usluzi. Ona je rekla da izveštaj Fridom hausa nije dovoljno objektivan i da ima percepciju sa kojom se ona ne slaže. Brnabić je kazala će se izveštajem detaljno baviti kako bi videla šta može da se unapredi u zemlji i da Vlada bude još više na usluzi građanima.

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenjuje da „kada se izveštaj pročita u celosti, vidi se da komentari uopšte nisu tako loši kako pokušavaju da se predstave ili da se izvuče jedna rečenica iz celog konteksta“.

Podsetimo, prvi put, posle petnaest godina, Srbija je u izveštaju Fridom hausa iz kategorije slobodnih pala u kategoriju delimično slobodnih zemalja. U toj organizaciji, kako prenosi N1, kažu da režim u Beogradu još uvek nije autokratski, ali pokazuje jasne nedemokratske tendencije.

„Srbija i dalje ima institucije i treba im dati šansu da reaguju. Ali najpre ih treba zaštititi od razaranja. Pretnje su prisutne i ovo upozorenje Fridom hausa, ono što smo konstatovali u izveštaju, treba shvatiti ozbiljno“, rekao je Mark Berent, direktor Fridom hausa za Evroaziju.

 Sporni izbori i vlast Vučića

U izveštaju Fridom hausa se konstatuje da se status Srbije pogoršao i zbog načina na koji se sprovode izbori, napada na novinare i akumulacijom moći jednog čoveka – predsednika države koji za to nema ovlašćenja. Srbija je po procenama Fridom hausa do 2014. ili stagnirala ili išla uzlaznom putanjom. Od te godine beleži konstantan pad, koji je bio najdramatičniji protekle godine, budući da je označena kao jedna od četiri države sa najstrmoglavijim padom na svetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari