Napredni klub: Krši se Ustav da bi se predstavila veća prosečna plata 1Foto: Logo

Generalni sekretar Naprednog kluba Igor Vuković izjavio je danas da „novo povećanje minimalne cene rada donosi više štete nego koristi, jer da je država mislila o zaposlenima podigla bi samo obavezni neto iznos, ne i davanja za doprinose“.

Vuković je dodao da je ova mera delom neustavna jer će se sve isplate zarada od 1. januara 2020. računati po novom „minimalcu“, tako oni koji u januaru, ili kasnije, budu isplaćivali decembarsku ili neku raniju platu, neće računati minimalnu zaradu od 155 dinara po satu, već novu od 172 dinara.

„Ovakvom direktivom prekršen je član 197. Ustava Srbije koji zabranjuje retroaktivnu primenu zakona, a cilj ove mere je nasilno povećanje prosečne isplaćene zarade u januaru“, piše Vuković u saopštenju.

Navodeći da se promenila metodologija obračuna prosečne zarade, pa u prosečnu zaradu ulaze samo isplaćene zarade u jednom mesecu bez obzira na koji se mesec odnose i bez obzira na to koliko je ostalo neisplaćenih zarada, Vuković je ocenio da je ovde „reč o klasičnom kršenju Ustava kako bi Aleksandar Vučić mogao da predstavi nešto veću prosečnu isplaćenu zaradu u januaru mesecu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari