Naprednjaci ponovo predlažu Vučića za predsednika SNS 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Mada je završetak izbora u Srpskoj naprednoj stranci planiran tek za kraj godine, pripreme su uveliko počele, a samim tim i pozicioniranje naprednjačkih kadrova.

Plan je da se izbori najpre sprovedu u okružnim, opštinskim i gradskim odborima SNS. Potom sledi delegiranje predstavnika na izbornoj skupštini, na kojoj će biti birani predsednik, potpredsednici, novi saziv Glavnog i Izvršnog odbora.

Očekuje se provetravanje stranke na svim nivoima i kako se čini ničija pozicija nije sasvim sigurna. Jedino što je izvesno je da naprednjaci žele da Aleksandar Vučić ponovo bude izabran za predsednika stranke, jer je on, kako tvrde dobitna kombinacija ne samo za SNS „već i za Srbiju“.

„Očekujem da će se Aleksandar Vučić ponovo kandidovati za predsednika stranke, uprkos ranijim najavama da to neće učiniti. Rezultati koje je postigao, njegov rad i posvećenost u borbi za Srbiju i njenu budućnost impresivni su i zato ga podržavaju i članovi stranke i narod. Što se ostalih naprednjačkih kadrova tiče, mogu da kažem da očekujem potpunu promenu u vrhu stranke“, kaže Vladimir Đukanović, član predsedništva SNS za Danas. On dodaje da bi naprednjačko članstvo trebalo posebno da se pozabavi i ljudima koji su u prethodnom periodu naneli ogromnu štetu SNS.

Đukanović nije usamljen u stavu da Vučić i nakon stranačkih izbora mora ponovo ostati predsednik SNS.

Na sličan način razmišljaju i Milenko Jovanov, aktuelni potpredsednik SNS, koji je ovih dana rekao i da ima lično i ogromno poštovanje prema Vučiću, kao i da mu je beskrajno zahvalan na ogromnom poverenju koje mu je on ukazao i da su to dodatni razlozi zbog kojih se nada da će „Aleksandar i dalje voditi i SNS i Srbiju u nove pobede“.

Jovanov, Miloš Vučević, kao ni Marija Obradović juče nisu želeli da odgovore za Danas da li smatraju da su dobro radili do sada i očekuju li da ih predsednik Vučić ponovo predloži za potpredsednike stranke. Obradovićevu su protekle nedelje radikali otvoreno prozivali u parlamentu Srbije da se nije pokazala u SNS i da predlaganje izmene zakona o saobraćaju u parlamentu predstavlja njeno zakasnelo pozicioniranje u stranci, nakon godina nerada.

U SNS tvrde da još nije odlučeno da li će i u narednom periodu stranka imati četiri ili više potpredsednika, da li će zaživeti ideja Generalnog sekretarijata, koji bi se brinuo o doslednom sprovođenju stranačke politike na svim nivoima, a još manje se razgovaralo o mogućim kadrovskim rešenjima.

Naprednjaci će se najpre pozabaviti kadrovima na lokalu, gde je u proteklom periodu i bilo najviše problema, afera i iskoraka iz stranačke discipline. U SNS kažu da će leteti svi oni koji su loše radili skrivajući se iza Aleksandra Vučića i da je čistka na lokalu itekako potrebna upravo zbog pozicioniranja stranke pred lokalne izbore naredne godine.

„Sigurno je da će biti promena i izvesno je da će biti uklonjeni sa položaja mnogi koji su zloupotrebili funkciju, kao i oni koji su objektivno stvorili veliku odbojnost u javnosti. Taj proces je prirodan i neminovan. Jutka, Simonović i slični koji imaju ili u budućnosti mogu imati sudske postupke izvesno nemaju budućnost u vrhu stranke. Jednostavno, pomenuti funkcioneri teret su oko vrata stranci i oni su „lake“ mete za političke protivnike“, kaže Dejan Vuk Stanković , politički analitičar za Danas. Dodaje da je borba za pozicije u političkim strankama svakodnevna. Pred stranačke skupštine ta borba se intenzivira i to pravilo važi svuda, pa i u SNS-u.

Prema Stankovićevim rečima izbor potpredsednika takođe može biti zanimljiv, a jedna od mogućih opcija su i rotacije .“Doduše, one nisu garantovane. To će biti interesantno kadrovsko pitanje kao i pitanje sastava Predsedništva“, ističe Stanković.

Izbori u Srpskoj naprednoj stranci, za Đorđa Vukadinovića , političkog analitičara, imaju vrlo relativan značaj, obzirom da je reč o stranci u kojoj potpuno o svemu odlučuje samo jedan čovek .

„Značaj tih izbora je vrlo uslovan i relativan, ali ne može se reći da su ti izbori potpuno besmisleni zato što oni u značajnoj meri mogu biti neka vrsta pokazatelja, lakmus procesa koji se odvijaju u Vučićevoj glavi. Oni su indikator o onome o čemu on razmišlja i u kom pravcu on i stranka idu. Ti izbori mogu biti zanimljivi kao neka vrsta odgovora na pitanje kojim putem će Vučić ići narednih meseci, da li će ići na neko kadrovsko provetravanje ili će ići na još veće zatvaranje i još više oslanjanja na proverene i lojalne kadrove, odnosno da li će ići na“ liberale“ ili „čvrstorukaše“ u svojim redovima. Biće to još jedna prilika da stranka i članovi istaknu još veću ličnu lojalnost liku i delu Aleksandra Vučića. Kriterijumi kojim će se on lično rukovoditi takođe će biti lojalnost, a sve drugo će biti sporedno. Da imaju bilo kakva čvršća ideološka uverenja verovatno ne bi ni bili u SNS“, zaključuje Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari