Narkotici, kladionice i kockarnice najveći problem mladih u Kragujevcu: Omladina Stranke slobode i pravde 1Foto: SSP Kragujevac

Na osnovu sprovedenog istraživanja u gradu Kragujevcu, došlo se do podataka da su među najvećim problemima kod mladih prisustvo narkotika i psihoaktivnih supstanci u srednjoškolskim ustanovama i vrlo laka njihova dostupnost, kao i vrlo laka dostupnost kladionica i kockarnica, kažu u Omladini kragujevačke Stranke slobode i pravde.

– Postavlja se pitanje, kako je moguće da se, pored svih mera preduzetih od strane nadležnih vlasti u pogledu suzbijanja narkomanije kod mladih i narkomanije uopšte, kao i uz svakodnevno pristustvo školskih policajaca u školama, mladi obraćaju nevladinim organizacijama i drugim institucijama sa predlozima za preduzimanje dodatnih mera, pa čak mera da se u školama poveća broj policajaca, kako u uniformi, tako i u civilu, smatra Maša Cvetković, član Omladine kragujevačkog SSP-a.

U svom obraćanju javnosti ona pita „da li smo to dočekali da su se mladi uplašili za svoju bezbednost i da li je ovo njihov vapaj upomoć?”.

Takođe, ona podseća da iako je članom 67, stav 1 i članom 82, stav 1 Zakona o igrama na sreću predviđeno da se automat klubovi i kockarnice moraju nalaziti na minimum 200 metara udaljenosti od obrazovnih ustanova, činjenice na terenu pokazuju drugačije.

– Činjenica je da mladi srednjoškolac, koji još nije navršio 18 godina, veoma lako može prosto da ušeta u kladionicu ili kockarnicu i odigra tiket ili koju partiju ruleta, kao i da na kladionicama i kockarnicama ne vidimo natpis „Zabranjen ulaz mlađima od 18 godina”, ističe ona.

U ime Omladine Stranke slobode i pravde u Kragujevcu ona pita gradonačelnika Dašića – zašto je to tako?

– Pokažite da ste spremni da se borite protiv svih ovih problema, preduzmite sve mere i utičite da se ovi ozbiljni problemi reše, niko ne želi da nam deca odrastaju u ovako opasnom i nezdravom okruženju, apeluje Maša Cvetković.

Zbog toga Omladina kragujevačkog SSP-a zahteva da se po hitnom postupku preduzmu dodatne mere i aktivnosti u smeru otklanjanja problema prisustva narkotika i psihoaktivnih supstanci u školama.

– Zahtevamo da se sve kladionice i kockarnice koje se ne nalaze na propisanoj udaljenosti od obrazovnih ustanova zatvore, kao i da na svim kladionicama i kockarnicama bude istaknuto da je maloletnim licima zabranjen ulaz, traže oni od gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari