Narodna stranka podnela Orliću inicijativu za vanrednu sednicu skupštine o Kosovu 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Poslanička grupa Narodne stranke podnela je danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje posebne sednice parlamenta povodom prihvatanja „francusko-nemačkog“ plana za rešenje statusa Kosova i Metohije.

„Reč je o pitanju od prvorazrednog državnog i nacionalnog značaja, te Vas pozivamo da po hitnom postupku zakažete sednicu na kojoj bi Narodna skupština donela Rezoluciju o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji“, naveo je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić u tekstu inicijative koju je podneo Orliću.

U inicijativi se ističe da predloženi plan za rešavanje statusa Kosova i Metohije u svom tekstu ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Smatramo da se prihvatanjem i potpisivanjem ovakvog plana od strane predstavnika izvršne vlasti Srbije dovodi u pitanje opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, prihvata otcepljenje dela državne teritorije i saglašava se sa tim da je NATO agresija 1999. godine bila opravdana. Potpisivanjem ovog sporazuma otvorila bi se vrata stvaranju Velike Albanije i novim sukobima na Balkanu“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da Srbija, u skladu sa svojim Ustavom, voljom građana i međunarodnim pravom, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija.

„Prethodna dva puta predsednik Republike je dolazio u skupštinu da brani izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Uprkos činjenici da je poslanička grupa Narodne stranke uredno podnela Narodnoj skupštini dve Rezolucije o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite državnog i nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji, Narodna skupština je propustila priliku da kao zakonodavni organ vlasti donese obavezujući dokument kojim bi bili obavezni svi državni organi i grane vlasti“, navodi se u inicijativi.

Narodna stranka podnela Orliću inicijativu za vanrednu sednicu skupštine o Kosovu 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Ono što kao narodni poslanici budemo činili narednih dana odjekivaće generacijama ispred nas i trajno odrediti njihov odnos prema nama kao predstavnicima naroda u odsudnom trenutku za našu državu“, istaknuto je u dokumentu koji je Aleksić podneo Orliću. ;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari