Narodna stranka: Sramota je da plata nastavnika bude niža prosečne zarade

Ostavite komentar


  1. Osnovna škola treba da je na budžetu ali tako što bi se pare (kroz vaučere) delile đacima a ne školama. Pa neka đaci slobodno biraju školu kao i škola da slobodno bira đake.

    Po sadašnjem sistemu, za iste pare (tojest džabe) elita školuje dete u elitnoj školi, kao i Romi i ostala sirotinja svoju decu po perifernim školama. Da li je to pošteno, ili bi bilo pošteno da elitna škola bude skupa (da traži vaučer + doplatu) – jer je elitna. Ali i da bira samo najbolje i najperspektivnije đake, jer zbog njih je elitna.

    Srednje škole treba da plaćaju njihovi bivši učenici, i to direktno, fiksni procenat plate i fiksni vremenski period. To znači skidanje prosvete sa budžeta, i prelazak na direktno ugovaranje. To je način da dobri budu plaćeni dobro a da loši ispadnu iz igre. Kako će nastavnici međusobno da dele taj i takav prihod, to je opet stvar njihovog međusobnog ugovornog odnosa.

    Uloga države bi bila da odredi minimum programa i uslova potrebnih za licencu za rad.

    Ovakvom polu-privatizacijom bi se prosveta skinula sa dnevnog reda i prestale bi ove beskrajne priče o platama, uslovima rada… koje slušamo decenijama… Tojest, priča bi se nastavila – ali u „privatnosti“ nastavničkih veća i PTA (školsko-đačko-roditeljskih skupština, kako ih zovete?)

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.