"Vuka hoće njegovi": Kako je izglađen nesporazum u Narodnoj stranci? 1Foto: Narodna stranka

Društvene mreže preplavljene su ovih dana raznoraznim spekulacijama o sukobima u Narodnoj stranci, koje idu od toga da je grupa narodnjaka tražila vanrednu izbornu skupštinu na kojoj bi smenila Vuka Jeremića, do neslaganja oko moguće saradnje sa strankom Dragana Đilasa.

Jedna grupa ljudi, naime, tražila je da se nastavi saradnja sa SSP, dok je većina bila protiv držeći se postizborne odluke da sa Đilasom više nema nikakvih koalicija.

Nesporazum je, kako saznajemo iz dobro obaveštenih izvora, ipak izglađen tako što je Jeremić zakazao redovnu skupštinu stranke za 22. oktobar, na šestogodišnjicu osnivanja stranke.

Tada će za predsednika stranke moći da se kandiduje svako ko želi.

U subotu je, kako kažu, izvori Danasa iz Narodne stranke, održana zatvorena sednica Glavnog odbora, na kojoj je jedan broj funkcionera te stranke došao sa spiskom 80 odbora, od ukupno 110, kojim se traži vanredna skupština Narodne stranke koja bi dovela do smene Vuka Jeremića i izbora Miroslava Aleksića.

„Po našem statutu vanredna skušina uključuje da aktuleni predsednik podnese ostavku i onda da se prave novi izbori. Inicijator čitave te priče bio je Bora Novaković, čija je trenutna popularnost po istraživanjima 0,6 odsto i čiji odbor u Novom Sadu napustilo dvadesetoro ljudi. U čitavu priču oko promena u vrhu Narodne stranke uključili su se i Amerikanci koji nisu oprostili Jeremiću što je organizovao referendum oko Kosova i Metohije i koji su navodno obećali logističku pomoć Aleksiću“, ističe izvor Danasa.

Dodaje da na Glavnom odboru nije bilo glasanja, ali da su se zahvaljujući umerenim diskusijama Siniše Kovačevića i nekih drugih članova GO smirile tenzije, a Jeremić je ponudio 22. oktobar kao kompromisno rešenje za održavanje skupštine stranke, iako redovna skupština pada u decembar.

Izvori Danasa iz vrha Narodne stranke tvrde da su stranci podjednako potrebni i Vuk koji je stožer stranke i Aleksić koji je izrastao u narodnog tribuna.

„Uostalom Vuk je napravio korak unazad i dao je šansu i odrešene ruke Aleksiću koji je i predsednik Izvršnog odbora, a bio je i Vukov zamenik. Hvalio je i podržavao Aleksića da bi sada dočekao pokušaj pravljenja paralelne strukture stranke. Na izbornoj skupštini koja sledi u oktobru svi koji žele moći će da se kandiduju. Nesporazumi su izglađeni, ali očekujem da se neće tako lako preći preko Novakovićevog pokušaja puča u stranci“, napominje izvor Danasa iz Narodne stranke koji nije želeo da mu se pominje ime.

Danas je pokušao da dođe do komentara i Bore Novakovića, ali ni on nije odgovarao na poruke.

„Nisam ja ništa hteo, već su odbori tražili vanrednu skupštinu“, poručio nam je Miroslav Aleksić, koji, kako je naveo, trenutno boravi na Kosovu.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, potvrdila je za Danas da je deo članova NS zbog neizvesne i haotične situacije u društvu smatrao da treba održati vanrednu skupštinu stranke.

„Prevladalo je kompromisno rešenje koje je predložio predsednik stranke Vuk Jeremić, da se redovna skupština koja je trebalo da se održi 26. decembra, održi 22. oktobra, na šesti rođendan stranke. Usvojena je i rezolucija o spoljnoj politici u kojoj se kaže da se stranka zalaže za priključivanje EU, ali ako je odricanje od KiM cena pridruživanja, onda odustajemo od tog puta, ali ne i od Evrope i nudimo priključivanje Evropskoj ekonomskoj zajednici. Protivimo se otvorenom Balkanu i predlažemo neku vrstu ‘balkanskog beneluksa’ u kom bi bile Srbija, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija“, kaže Rašković Ivić.

Dodaje da se NS protivi i uvođenju sankcija bili kome i podržava sankcije koje uvede SB UN.

„Rezolucija je prihvaćena jednoglasno, što govori o ideološkom jedinstvu stranke. Dakle oktobarska skupština koja je izborna, treba da bude praznik demokratije, a ne promena političkog pravca stranke“, napominje sagovornica Danasa.

I Ivana Parlić poslanica Narodne stranke, potvrila je da je predlog Jeremića da se redovna skupština održi u oktobru podržali i predsedništvo i Glavni odbor.

„Sve Vukove predloge podržala je većina, Bora Novaković je bio u manjini. Reći ću vam iz prve ruke. Vuka hoće njegovi. Neće ga Službini, Ðilasovi i Vučićevi“, ističe Parlićeva.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da u svakoj demokratskoj partiji, pa i Narodnoj stranci, postoje različite struje. Uz idejne razlike, tu su i drugačiji personalni afiniteti u stranci i među potencijalnim njenim parterima. Već iz toga mogu da proizađu varnice, a tim pre kada neko ima interes da svađa i slabi opozicione činioce.

To je danas, kako kaže, pogotovo slučaj, kada se Vučićev režim nalazi u velikom problemu. On svakako nastoji, neretko i raznim zakulisnim mehanizmima tako da se ne vidi da on iza svega stoji, da izazove što veće trzavice pa i razdore unutar svake od opozicionih partija koje doživljava kao pretnju, a takođe i među njima.

„To se sigurno odražava na procese koji su u toku u Narodnoj stranci. Polazeći od toga, njeni vodeći predstavnici trebalo bi da ulože maksimalan napor da smire strasti i nađu model funkcionisanja koji bi osigurao njeno jedinstvo. Nije vreme za podele unutar opozicionih stranka. S druge strane, u kontekstu opštenarodnih protesta protiv nenormalnog sistema, jeste trenutak za što bližu saradnju među njima. A Narodna stranka ima potencijal da bude kopča i između tzv. građanski orijentisanih stranaka i pokreta, i onih, ili bar dela njih koje nisu pod kontrolom režima, koje su primarno nacionalno nastrojene“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari