Bakić: Vučić sa desničarskim pokretima razgovara na dnevnom nivou 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Čim formalno imate višestranački sistem i čim nas nekoliko koji govorimo nismo u zatvoru, ne možete da govorite o fašizmu, tvdi sociolog Jovo Bakić, dok istoričarka Marijana Toma smatra da „neki potezi vlasti jesu fašistički“, baš kao što su „fašistički i desničarski pokreti kojima se toleriše ono što drugima ne bi“.

Bakić kaže da Vučić sa desničarskim pokretima već razgovara „na dnevnom nivou“ i da je samo pitanje da li će da uključi kamere, pa da svi to i vidimo.

“Kad god mu zatreba nešto da skrene pažnju s važnijih tema, on izvede besprizornike na ulicu”, protumačio je Bakić i upozorio da je opasno to što između predsednika Srbije i krajnje desnice „postoje lične veze, još iz njegovih navijačkih i radikalskih dana“.

Kako je ukazao, te „lične veze“ lako mogu da postanu veze režima i da na kraju dobijemo “desničarski autoritarni mafijaški režim”, umesto “autoritarno mafijaškog režima”, kakav imamo danas.

Bakić je FoNetu izjavio da Vučić stalno plaši Evropsku uniju (EU) desničarima koji su mnogo opasniji od njega i obmanjuje vodeće evropske krugove da je upravo on brana protiv desničarskog ekstremizma.

Dobra poruka vlasti bila bi da se razbiju kranje desničarske grupe među navijačima, što bi bio obračun “i sa krajnjom desnicom, i sa mafijom”, poručio je Bakić, ali je predvideo da se to neće dogoditi, baš zbog „ličnih veza“ predsednika Srpske napredne stranke (SNS) sa njima.

“U tom smislu“, kako je naglasio, „prvi posao neke ozbiljne vlasti koja nasledi ovu muku, jad i nevolju, jeste da se obračuna s mafijom, prvenstveno u fudbalu, a onda i u sportu uopšte“.

„U suprotnom, mi smo jedna razvalina, jedna oteta republika koju svakog dana siluju”, zaključio je Bakić.

Toma je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet primetila da takvi pokreti ne istupaju samostalno, već samo prate poruke Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, pre svega one koje se tiču zločina iz prošlosti i relativizacije nasilja u društvu.

Pošto je u više prilika bila očevidac napada krajnje desnice, Toma je ocenila da mi i dalje nismo u stanju racionalno i zrelo da razgovaramo o nekim temama, bez bojazni da će različite grupe biti aktivirane, kao što se obično aktiviraju jednom godišnje, kada se, na primer, organizuje festival “Mirdita, dobar dan”.

Ukazujući na „nedostatak reakcije institucija, njihovo otvoreno ili manje otvoreno stavljanje na stranu nasilnika i relativizaciju tog nasilja”, ona je predočila da nasilje prolazi nekažnjeno, što jasno pokazuje da je država više nego spremna da ga toleriše.

Pozvala se, pri tome, na primer saopštenja Ministarstva kulture koja su nasilnicima “dala mig” da neće biti toliki problem ako opet pokušaju da unište neku izložbu, kao što su nedavno učinili.

Bakić: Vučić sa desničarskim pokretima razgovara na dnevnom nivou 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

“Država bi, pre svega, trebalo da identifikuje napadače, uhapsi ih i da reaguje brzo. I ne samo to, nego i da osudi nasilje, da pošalje vrlo jasnu poruku o tome da takve stvari nisu dopuštene“, rekla je Toma novinarki Tamari Skrozza.

Ona smatra da ljudi koji otvoreno šire govor mržnje, etničku i versku mržnju, i koji negiraju ratne zločine, ne zaslužuju mesto za stolom, ne zaslužuju da budu saslušani i ne zaslužuju mesto u javnom prostoru kao ravnopravni sagovornici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari