Naslućuje li Dačić gubitak vlasti - kako je nekadašnji portparol SPS-a zaboravio da je Milošević 2000. izgubio u prvom krugu predsedničkih izbora? 1foto EPA-PHOTO/EPA/SRĐAN SUKI/ss/gh/ow

Ivica Dačić, aktuelni potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, gostujući u emisiji Insader intervju izjavio je da je u interesu političke stabilnosti najbolje rešenje za Srbiju da Vučić bude predsednik, a on premijer, te da ga, zbog vraćanja na stare teme, sve u ovoj izbornoj kampanji pomalo podseća na drugi krug izbora iz 2000. godine. Sagovornici Danasa se slažu da aktuelna predizborna kampanja ima sličnosti sa atmosferom koja je vladala pre 23 godine, ali podsećaju nekadašnjeg portparola SPS da je izgleda zaboravio da nije bilo drugog kruga predsedničkih izbora.

Vojislav Koštunica pobedio je Slobodana Miloševića već u prvom krugu predsedničkih izbora, a SPS je morao u opoziciju.

Čega se Dačić tačno plaši?

Nije mnogo jasno ni na šta tačno Dačića podseća izborna 2000. godina. Da li je u pitanju atmosfera u društvu koja je tada vladala, progon neistomišljenika, teška ekonomska situacija, beda, narastajući otpor režimu ili Dačić možda strahuje od sličnog ishoda izbora 17. decembra i gubitka vlasti.

„Nesuđeni premijer Srbije očito je zaboravio i da je Milošević izgubio od Koštunice u prvom krugu, ali je očito zaboravio i kako su i on i njegova stranka tada dočekali smenu vlasti. Izgleda da je zaboravio i da su on i njegova stranka, iako se sve vreme pozivaju na socijalnu pravdu, bili podrška i prethodnoj vlasti koja je Srbiju dovela u status privredne kolonije, ali i pomogla režimu SNS-a da nastavljajući politiku prethodne vlasti i dovodeći je do apsurda, dovede Srbiju do ekonomskog, socijalnog i sveukupnog nacionalnog sloma“, napominje za Danas Tamara Milenković Kerković, funkcionerka Pokreta Dveri.

Dodaje da je Dačić očito zaboravio da je Vučić njegovom rukom potpisao protivustavne briselske sporazume koji su sever Kosmeta ostavili bez institucija, bez pravosuđa i bez policije, kao što sada pomaže Vučiću da ne prizna da je priznao, a da uveliko sprovodi i Vašingtonski sporazum, i Šolc-Makronov plan i Ohridski sporazum, da vrši protivustavnu implementaciju priznanja secesije srpske teritorije i pomaže Kurtiju da ostvari i de iure priznanje lažne države Kosovo i njen prijem u međunarodne institucije.

SPS se zalaže za socijalnu pravdu, a njihov poslanik mesečno zarađuje 30.000 evra

„Zaboravio je da su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini glasali i za nove pravosudne zakone nakon upitne izmene Ustava, i za ratifikaciju svih međunarodnih sporazuma o zaduženjima Srbije od 20 milijardi evra, i za ukidanje konverzije za poklanjanje najskupljeg zemljišta obogaćenoj privatizacionoj nomenklaturi i za još mnogo toga što je ovih 11 godina dovelo do urušavanja svih oblika srpskog suvereniteta. Zaboravio je i da je SPS kao stranka koja se zalaže za socijalnu pravdu, dok njihov poslanik zarađuje 30.000 evra, odbila da glasa za predlog izmena Zakona o udžbenicima koji su predložile Dveri, kojima bi se svoj deci omogućili besplatni udžbenici“, navodi Kerković.

Napominje da građani Srbije to sigurno neće zaboraviti, a glasanjem za Nacionalno okupljanje omogućiće da promenom sistema Srbija „povrati i ekonomski, i finansijski i prehrambeni i teritorijalni suverenitet, da se sprovede departizacija društva“.

„Da više nikada ne bude moguće da ijedna partija ostane na vlasti 30 godina iako su njeni rezultati po javni interes i život građana Srbije devastirajući“, napominje sagovornica Danasa.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, kaže da je zanimljivo da trenutna situacija Dačića podseća na nešto što se nije desilo, ali se, kako kaže, nada i iskreno veruje da će ga ishod ovih izbora podsetiti na ono što se zaista desilo – razvlašćivanje autokratske vlasti i vraćanje normalnosti u Srbiju.

„Ovog puta ćemo biti bogatiji za iskustvo prethodnih generacija i promenu sistema dovesti do kraja kako bismo onenogućili da Ivica Dačić i slični akteri ponovo zauzmu ključne pozicije u državi“, navodi Grbović.

Kao i 2000-te, vlastima se i sada ljulja presto

Na pitanje postoji li sličnost sa izborima iz 2000. godine, Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke primećuje da prvi put posle bezmalo 12 godina vlasti vladajućoj koaliciji SNS-SPS se ozbiljno ljulja „presto“ i da je to prva sličnost sa 2000. godinom.

„Kampanja je još prljavija od one 2000, a većina stranaka opozicije je spremna da brani izborni rezultat. Građani su se ohrabrili, strah od režima popušta, jer ljudima je preko glave zastrašivanja i ucena. Slična situacija je bila 2000. godine. Sve to perjanice režima čini veoma nervoznim“, navodi Rašković Ivić.

Razlika je, kako kaže, u tome što se Vučićev ideološki i politički otac nije ovoliko, ni ovako predano zaklinjao na vernost Miloševiću, koliko se Dačić povazdan zaklinje Vučiću.

„Toliko da deluje sumnjivo“, kaže potpredsednica NS.

Zapadni centri moći 2 000 podržavali demokratsku opoziciju, sada podržavaju vlast

Dragomir Anđelković, politički analitičar, međutim smatra da između izbora iz 2000. i 2023. godine postoji ogromna razlika. Pre 23 godine vodeći zapadni centri moći podržavali su demokratsku opoziciju, a sada su blagonakloni prema autoritarnom režimu.

„Njima je mnogo manje stalo do demokratije u Srbiji, nego do realizacije sopstvenih geopolitičkih interesa. A Vučićev režim im, protivno srpskom ustavu, sukcesivno daje sve što žele kako bi zaokružili secesiju Kosova i Metohije, i tako legalizovali svoju agresiju iz 1999. godine. Paradoks istorije predstavlja to što ista radikalsko-socijalisticka ekipa (samo je njen nekadašnji SRS deo presvučen u naprednjačko ruho) koja je pogrešnom politikom uvela Srbiju u sukob sa moćnim NATO silama, sada se njima dodvorava i kupuje opstanak na vlasti pokopavanjem i ono malo preostalih srpskih pozicija na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari