Ivica Dačić: Sve podseća na drugi krug izbora 2000. godine 1Foto FoNet Ana Paunković

Gostujući u emisiji Insajder intervju, aktuelni potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je, u interesu političke stabilnosti, najbolje rešenje za Srbiju da Vučić bude predsednik, a on premijer, te da ga, zbog vraćanja na stare teme, sve u ovoj izbornoj kampanji pomalo podseća na drugi krug izbora iz 2000. godine.

Dačić kaže da je cilj SPS  da osvoji većinu, zajedno sa SNS-om, jer „mi sami ne možemo da imamo većinu“.

„Smatram da je u interesu političke stabilnosti najbolje rešenje za Srbiju upravo to što sam govorio i prošle godine, Vučić da bude predsednik, jer mi smo njega podržali za predsednika dva puta i da bi, ako narod tako misli, Dačić premijer, bilo u interesu političke stabilnosti u narednim turbulentnim godinama”, izjavio je u Insajder intervjuu DačIć, komentarišući SPS-ov izborni slogan „Dačić premijer i odbacio ocene da on na neki način najavljuje uslove za nastavak postizborne saradnje SPS-a i SNS-a.

Dačić je za Insajder odbacio tvrdnje iz opozicije da prihvatanje francusko-nemačkog plana predstavlja faktičko priznanje nezavisnosti Kosova i da je izjava predsednice Evropske komisije da je plan faktičko priznanje nezvisnosti Kosova samo uobičajena fraza i pesma za uši kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Gde to piše? Ako američka vlada kaže da je to plan normalizacije, a ne priznanja onda ko ima pravo da priča drugačije? Zato predsednik Vučić i nije potpisao ništa. Zašto nije potpisao? Zato što tu postoje neke odredbe sa kojima se mi ne slažemo… Mi se nismo složili sa tim da se taj deo koji se tiče bilo kakvog de fakto ili de jure priznanja nezavisnosti Kosova i članstva Kosova u UN”, kaže Dačić.

Upitan da, kao lider SPS-a, partije koja sebe vidi kao zaštitinika socijalne pravde, komentaiše podatak da je Srbija nakon 10 godina vlasti SNS-a i SPS-a, prema podacima EUROSTAT-a jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, da su u Srbiji socijalne razlike među najvećima u Evropi, da gotovo polovina zaposlenih prima platu manju od medijalne, odnosno 545 Evra, kao i podatak da 300.000 penzionera ima penziju manju od 15.000 dinara, Dačić je rekao: “Ako su ti podaci tačni, oni su sada svakako bolji nego što su bili pre deset godina. U tome je tragedija ovog društva”.

Govoreći o majskim tragedijama, nasilju u društvu, kao i o podatku da je u drugoj polovini novembra bilo pet uboda noževima uglavnom među tinejdžerima i mladima, Dačić je ocenio da je to nešto što ne može da se promeni preko noći.

„Veoma je važan kazneni sistem, veoma je važna uloga obrazovnih institucija, odnosno stručnjaka koji bi trebalo da daju savete na koji način bi to trebalo da postane jedan moralni zakon u svima nama da se borimo protiv nasilja… Te stvari bi morale da budu apsolutno neprihvatljive u jednom društvu“, ocenio je on.

Govoreći o brojnim aferama koje nikada nisu dobile pravni ili suštinski ishod, poput nesreće kod Doljevca, afere indeks, Savamale, Krušika, prisluškivanja u EPS-u, kuće na vrhu Kopaonika, prisluškivanja predsednika, Dačić je rekao „da je svakako interes i SPS-a i SNS-a i Vučića i mene, da svako ko je odgovoran za nešto odgovara“.

„Sa druge strane, ne znači da je neko odgovoran ukoliko neko povodom toga vodi određenu kampanju ili postoje određeni ciljevi da se neko lažno optuži“, rekao je on.

Dačić dodaje i da je to pitanje pravosuđa i da je Srbija usvojila ustavne promene koje se tiču pravosuđa.

Ivica Dačić: Sve podseća na drugi krug izbora 2000. godine 2
Foto: EPA / AYPP / SS / kr

Komentarišuću sopstveni govor na predizbornom skupu u Gornjem Milanovcu u kom je pominjao Slobodana Miloševića, kao i to da je treći na izbornoj listi SPS-a unuk Slobodana Miloševića, Marko Milošević, Dačić je rekao da „nije to sad Slobodan Milošević“.

„Vratile su se teme. Mi smo sada u 2023. godini, ali kao da imamo izbore 2000. godine. I mi sad imamo teme kada treba da se izjašnjavamo na tom nivou, a to je nivo da li ćete vi sada da kažete da je Republika Srpska genocidna tvorevina, da treba da se suočite sa prošlošću, a to znači, da prevedem, da kažete da smo mi sami krivi, pa samim tim i da je Milošević glavni krivac za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, da kažete dosta više tog Kosova, da li ćemo da priznamo Kosovo, članstvo u NATO. Vraćamo se na one stare teme i ja sam zato rekao – ovo me malo podseća na drugi krug izbora iz 2000. godine“, zaključio je Dačić u Insajder intervjuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari